AKP'nin enflasyon tahminlerine tepki: "Krizin itirafıdır"

AKP'nin enflasyon tahminlerine tepki: "Krizin itirafıdır"
AKP'nin açıkladığı büyüme, işsizlik ve enflasyon tahminlerinin ekonomik krizin itiraf olduğunu söyleyen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, "Emekçilerin ve dar gelirli yurttaşlarımızın yaşam koşulları daha da zorlaşacak" dedi.

Bünyamin ÖZTÜRK/Ankara

AKP iktidarının açıkladığı büyüme, işsizlik ve enflasyon tahminlerinin ekonomik krizin itirafı olduğunu ifade eden Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, "Açıklanan tahminler emekçilerin ve dar gelirli yurttaşlarımızın yaşam koşullarının daha da zorlaşacağının sinyallerini vermektedir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığını büyüme rakamlarını ve ekonomi programını değerlendiren Balık, yoksulluğun daha da artacağını savundu. Balık şöyle devam etti:

"Öngörüler iktidarın sürekli olarak dile getirdiği dünyanın en büyük gelişen ekonomileri arasında yer aldıklarına dair açıklamaları da yalanlamış oldu. Yani Bakan Albayrak, gelecek dönemlerde ekonomik büyümenin daha da fazla daralacağını ve yoksulluğun da giderek artacağının itirafını dile getirmiş oldu. Enflasyon oranlarını özellikle 2019, 2020 ve 2021 için sürekli olarak düşeceğine dair analizleri ne yazık ki gerçekçi tahminler değildir. Çünkü ekonomik büyüme verileri gelecek yıllar için daralırken buna bağlı olarak da enflasyon oranlarının düşeceği tezi ne yazık ki gerçek dışı bir ihtimal."

Açıklanan Yeni Ekonomik Programı da eleştiren Balık, vatandaşların hak kaybına uğrayacağını ileri sürdü. Balık şunları söyledi:

"Yeni programa göre emekçilerin haklarına yönelik kapsamlı tasfiyelerin gerçekleşeceğinin de bilgisi verilmektedir. Kıdem tazminatının fona devri, kamuda kuralsız, güvencesiz esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve Bireysel Emeklilik sisteminin yeniden düzenleneceği yönünde güçlü emareler bulunmakta. Kamu kurumlarının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacak. Yani kamuda çalışan memurların iş güvencesi elinden alınacak, kamu iş görenlerinin çalışma sistemi baştan aşağı değiştirilerek esnek ve kuralsız bir hale getirilecek demektir."

AKP iktidarının krizin faturasını çalışanlara ödeteceğini dile getiren Balık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Görüldüğü üzere hem açıklanan ekonomik öngörüler hem de eylem planı içerisinde yer alan emek karşıtı düzenlemeler iktidarın krizin faturasını çalışanlara ödeteceğinin açıkça ilanıdır. Bu kriz çalışanların ve dar gelirli yurttaşlarımızın yarattığı bir kriz değildir. Bu kriz AKP iktidarının ve onun sorumsuz yönetiminin yarattığı bir krizdir. Sorumlusu olmadığımız bu ekonomik yıkım programının bedelini ödemeyeceğiz. İktidarın baskılarına da bu ülkenin yurttaşları olarak asla boyun eğmeyeceğiz."