AKP’nin iftar yemeği tepkilere neden oldu

AKP’nin iftar yemeği tepkilere neden oldu
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Alevi örgütleri ve kanaat önderlerine Ankara Palas Otel’de vereceği iftar yemeği tartışılıyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Erdoğan’ın iftar yemeğine katılmayacaklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in koordine ettiği yemeğe katılmayacaklarını belirten Gümüş, “Gazze’de, Suriye’de, Irak’ta çocuklar ölürken, lüks lokantalardaki iftar sofralarında, sahte gülücüklerin atılıp yalan demeçlerin verileceği haram sofrasına oturmak Alevilere yakışmaz” diye konuştu. 

Konu mankeni değiliz
Cemevlerinin ibadethane olarak tanınmasından zorunlu din dersinin kaldırılmasına, Madımak Oteli’nin müze yapılmasından Alevi-Bektaşi dergahlarının ve mal varlıklarının iadesine kadar birçok taleplerinin yerine getirilmediğini ifade eden Gümüş, bu gerekçelerle Erdoğan’ın iftar davetine katılmayacaklarını kaydetti. Alevilerin çözümden yana olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın ise çözüm istemediğini, kendisine “konu mankeni” aradığını iddia eden Gümüş, bu daveti reddetmekle birlikte Alevilerin temel sorunlarının çözümü için eşit koşullarda hükümetle her düzeyde görüşmeye hazır olduklarını da bildirdi. Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbakan Erdoğan’ın iftarına katılacakların, Alevilerin kanaat önderi olmadığını söyledi. Ağbaba, “Alevi düşmanlığı ve mezhepçiliği tüm dünya tarafından bilinen Başbakan ve onun hükümeti Alevi iftarı adı altında yeni bir takiyenin ve siyasi kurnazlığın peşindedir. Açıkça ifade etmek gerekir ki, Alevilerin cemevine cümbüş evi diyen, cemevlerinin terörist evi olduğunu ileri süren, cemevinin bahçesinde polis kurşunuyla cinayet işleyen, Suriye’de Irak’ta Alevilerin kafalarını kesen IŞİD çetelerine maddi ve siyasi destek veren, Sivas katliamı sanıklarına hukuki ve siyasi destek verenleri milletvekilliğiyle ödüllendiren bir iktidarın Alevilere iftar sofrası kurması düşünülemez” dedi. 

Amaç oy avcılığı
AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “oy avcılığı” ile suçlayan CHP’li Ağbaba, Aleviler ve Alevi örgütleri ile Alevilerin gerçekten kanaat önderleri olanların kendisine “Meşrebiniz, mezhebiniz bozuk” diyenlerle iftar sofrasına oturmayacaklarını kamuoyuna ilan ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Tarihin her döneminde Alevilerin içinden Hızır Paşalar da çıkagelmiştir.Alevi düşmanlığı ayyuka çıkmış ve Alevilerin Orta Doğu’da kanı eline bulaşmış bir iktidarın iftar yemeği adı altında yaptığı bu etkinliğin oy devşirme ve oy avcılığı dışında bir amaç taşımadığını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”