Asgari ücret belli oldu

Asgari ücret belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin 2016 başından itibaren 1300 TL’ye çıkarıldığını açıkladı

Soylu, asgarin ücret tespit komisyonu çalışmalarında nihayete ulaştıklarını, birlikte gelinen noktada da net asgari ücretin 1300 TL olması konusunda mutakabatın sağlandığını belirtti. Bu arada, Soylu, asgari ücretin net 1300 TL’ye yükseltilmesine yönelik destek modelini açıkladı. Buna göre, devlet her bir asgari ücretli için 110 TL katkı sağlayacak. Bu katkı, işverenin SGK’ya verdiği primlerden, işveren tarafından mahsup edilecek. SGK da Hazine’ye fatura ederek bu tutarı alacak. Bu ödeme sadece 2016 yılı için olacak. Kurgulanan bu sistemle 110 TL’lik katkı, asgari ücret dışı olmayacak, 1300 TL net asgari ücretin oluştuğu brüt tutar olan yaklaşık 1645-1650 tutar korunacak. Vergi ve primler bunun üzerinden oluşacak. Bütçeden karşılanacak 110 TL’lik katkı, halen 1005 TL asgari ücret alanlar ile 1300 TL’ye kadar ücretle çalışanları da içerisine alan 8.5 milyon işçi için planlandı. Ayrıca 2016 yılı içinde; 1-9 işçi çalıştıran işyerleri için 1 işçi, diğerleri için mevcut işçilerin yüzde 10’u kadar ilave istihdam sağlanması halinde bunlara da destek verilecek. Süleyman Soylu, destek için yasal düzenleme gerektiğini ve 5510 sayılı kanuna bir geçici madde ekleneceğini kaydetti.

Bu arada, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle EMD Genel Merkezi’nde bir araya geldi, gündemdeki konulara ilişkin soruları cevaplandırdı.

Kıdem tazminatına ilişkin işçi ve işveren kesiminin çekincelerinin olduğunun hatırlatılarak, “Kıdem Tazminatı Fonu üzerinden mi yeni bir tartışma başlatıldı” sorusu üzerine Lütfi Elvan, bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi. Kıdem tazminatı hususunda, hem işçi. hem de işveren kesimini bir araya getireceklerini dile getiren Lütfi Elvan, “Dünya’daki uygulamalar belli. Biz kendimizi Dünya’dan, gelişmiş ülkelerden soyutlayamayız. Bu alandaki düzenlemeler ortada. AB’deki düzenlemeler ortada. Bunları ortaya koyacağız. Mutlaka bu alanda bir orta yolun bulunacağına inanıyoruz. Bunu; öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.