Akşener iktidar yolunda

MHP'de yaklaşan kongre öncesinde genel başkan adayları programlarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Meral Akşener'in performansı olağanüstü... İl il Anadolu ziyaretlerine devam eden Akşener'in, dur durak bilmeyen enerjisi, vatandaşların ilgisiyle katlanarak artıyor.

Akşener'in; Kilis, Söğüt, Bilecik, Bursa ziyaretlerini yerinde gözlemlemiş, halkın nabzını tutmuştuk. Özellikle milliyetçi-muhafazakâr seçmenin Akşenerli MHP'ye "umut" gözüyle baktıkları net bir şekilde ortada.

Akşener'e atfedilen değer, "MHP'nin başına geçip, partiyi toparlayacak isim" olmanın çok ötesinde... Çünkü burada devreye partiye oy verecek potansiyel kitle giriyor. Kimisi AKP'ye, kimisi CHP'ye oy vermiş kişiler... Hepsinin söylediği de "Bize daha önce bir alternatif sunulmadı, ilimizi dahi ziyaret etmeyen kişilere nasıl oy verecektik... Akşener gelirse oyumuz MHP'ye..."

Haklıdırlar, haksızdırlar bu ayrı bir tartışma konusu ama Akşener'in toplumdaki karşılığı; "MHP genel başkanı olur" düşüncesinden ziyade, "MHP'nin başında iktidara gelebilecek" bir isim olarak kodlanmış durumda.

Potansiyel kitle ve alternatif arayan isimler de Akşenerli MHP'ye ciddi bir alaka gösteriyor. Akşener'in programlarında, konvoylarında, vatandaşla buluşmasında en çok buna şahit olduk. Hayatında bozkurt yapmamış birçok kadın ve gencin, Akşener'i görünce içten bir şekilde bozkurt yapmaya çalışması görülmeye değerdi.

Akşener'in başında olduğu bu heyecan dalgası, iktidar nezdinde ilginç ve bir o kadar da farklı girişimlere neden oluyor. Özellikle AKP ve CHP seçmeninden MHP'ye doğru yönelişin olması, yandaş medyanın manipülasyon çabalarının özeti niteliğinde.

Balıkesir izlenimleri

Anadolu turunda Akşener'in yakın ekibinin bir hayli yorulduğunu gözlemlemek mümkün... En basit örneğini kendimizden biliyoruz. Bursa'daki üst üste programlarda adım atacak halimiz kalmamıştı... Ancak gecenin sonunda Akşener oteline giderken genel merkez tarafından görevden alınan seçilmiş Çorum İl Başkanı Bekir Çetin'in yorumu her şeyi özetliyor: "Ablanın enerjisi inanılmaz... İl başkanları olarak programdan sonra yorgunluktan ne yapacağımızı bilemezken Meral Abla arabasından otele 100 metrelik mesafede yüzlerce vatandaşla sarıldı kucaklaştı. Sadece bu merasim bile 45 dakika sürdü..."

O denli yorgunluğun üzerine dinlenme saatinde bile vatandaşlarla kucaklaşmak, onları kırmamak, hepsiyle ayrı ayrı ilgilenmek, Akşener'deki iktidar heyecanını, arzusunu net bir şekilde gösteriyor.

Söğüt ve Bursa'daki coşkulu katılımdan sonra Balıkesir programında da Akşener'e eşlik ettik. İstanbul'dan yola çıkan Akşener'e Bursa çevre yolu çıkışında yüzlerce araçlık konvoy da katılınca Balıkesir'e girişleri epey heybetli oldu. Balıkesir sokaklarında otobüsten vatandaşları selamlayan Akşener'e her yaş grubunun ilgi gösterdiği görüldü.

Balıkesir, MHP'nin 7 Haziran'dan 1 Kasım'a nasıl eridiğini anlatan en önemli illerin başında geliyor. MHP 7 Haziran seçimlerinde %20.26'lık bir oy oranıyla yaklaşık 160 bin kişinin oyunu alırken, 1 Kasım seçimlerinde ise oy oranı %14.28'e düştü ve yaklaşık 42 bin seçmenini AKP'ye kaptırdı. Tıpkı Türkiye genelinde yaşanılan durum gibi...

Oylardaki ani erime MHP'ye gönülden bağlı %14'lük tabanda kırılmalar oluşturmuş. Kimisi Bahçeli'nin seçim propagandasını eleştirirken, kimisi üslubuna, kimisi de partideki genel heyecansızlığının bu sonuçlara neden olduğunu düşünüyor.

Akşener'in ziyaretinin bu kırgınlığın ötesinde bir anlam taşıdığını gördük. Küsen, kırılan, heyecanını yitirenler sanki ilk kez sahaya çıkıyormuş, sanki yarın seçim olacakmış gibi koşup geliyorlar. Şehrin dört bir yanını süsleyen Akşener posterleri, afişleri büyük bir özenle hazırlanmış...

Balıkesir'de Ülkü Ocakları Genel Merkezi'nde birlikte görev yaptığımız ve eski il yöneticisi olan şimdilerde avukatlık yapan bir arkadaşımla karşılaştık. "Balıkesir'de daha önce partinin yanından ve yakınından bile geçmeyen isimler Akşener gelirse oy vereceğini söylüyor" tespitini yaptı.."Neden Akşener" diye sorduğumda "Çünkü Türkiye'nin üniter yapısının, milli birlik ve beraberliğinin tehdit altında olduğunu görüyoruz. Bu bölünme tehlikesinin mevcut yönetimle aşılamayacağı görülüyor. Akşenerli MHP'nin daha şimdiden oluşturduğu heyecan ve iktidara hazır bekleyen kadrolarımızla bölünme senaryolarının hepsini tedavülden kaldıracağız" cevabını aldım.

NOT: Balıkesir ziyaretleri sırasında Meral Akşener ile gerçekleştirdiğimiz, Ülkü Ocakları ve gençlik üzerine önemli açıklamalar yaptığı röportajı yarın Yeniçağ'da okuyabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları