Ala sahip çıktı, TSK itiraz etti

Ala sahip çıktı, TSK itiraz etti
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın, “reform” olarak nitelendirdiği İç Güvenlik Paketine TSK’dan itiraz var. Asker, “Jandarma askeri görevlerini layıkıyla yerine getiremez. Milli güvenlikte zafiyet oluşur. Personel istikbalini siyasilerde görmeye başlar ve jandarma siyasallaşır. Jandarma içinde ‘mutlak itaat’ ortadan kalkar” uyarısında bulundu.

Ala sahip çıktı, TSK itiraz etti

İçişleri Bakanı Efkan Ala, İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin, “Bu bir reform paketidir. 5 bine yakın polisimizin sahada yer almasına imkan sağlayan bir reform paketidir” dedi. Karadeniz’e Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Formu Liderler toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Ala, İç Güvenlik Paketi’yle ilgili olarak şunları söyledi: “Bu paket, sivil birimlerimizin yapabileceği hizmetlerin sivil kadrolara aktarılması ve böylece daha fazla polisin sahada görev almasını sağlayarak daha fazla polisimizin vatandaşımıza güvenlik hizmeti sunabilmesine imkan tanıyan bir reform paketidir? Güvenlik hizmeti, vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini  kaliteli ve gelişmiş ülkeler standardında yükseltmek için ihtiyaç duyduğumuz bir kamu hizmetidir. Bunu gerçekleştirmek için bazı değişiklikler yapıyoruz. Daha sonra başka değişikliklerde yapacağız. Bizim sistem olarak  eş zamanlı, çok alanlı reforma ihtiyacımız var.”

Askerden itiraz geldi: Jandarma siyasallaşır

AKP iktidarının Meclis Başkanlığı’na sunduğu İç Güvenlik Paketi’ne askerden itiraz geldi. Askeri kaynaklara göre, paketin Jandarma ile ilgili bölümüne itirazlar şu ana başlıklarda toplandı:
* Tasarı yasalaşırsa, Jandarma askeri görevlerini layıkıyla yerine getiremez.
* Milli güvenlikte zafiyet oluşur.
* Personel istikbalini siyasilerde görmeye başlar ve jandarma tamamen siyasallaşır.
* Jandarma içinde ‘mutlak itaat’ tarih olur.
Askeri yetkililer TBMM’ye gönderilen tasarıya ilişkin şu uyarılarda bulundu:
 “Jandarma Genel Komutanlığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli bir parçasıdır. Mevcut sistemde jandarma personelinin atama, yer değiştirme ve ceza işlemlerinin İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülür. Ancak tasarının yasalaşması halinde Jandarma Genel Komutanlığı atamalardan haberdar olmayabilir. Personeli hiç tanımayan İçişleri Bakanlığı’nın bu yetkiyi doğrudan kullanması durumunda; liyakatsiz ve disiplinsiz personelin hak etmedikleri görevlere atanmaları kaçınılmaz olur. İşlerin bu şekilde yürütülmesi personel arasında huzursuzluk yaratır, çatışma doğurur. Tasarıda vali veya kaymakama Jandarma personeline ceza verme, görevden alma yetkisi veriliyor. Böyle bir durumda başta Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere sıralı askeri amirler devre dışı bırakılmış olur ve makamlar arasında çatışmaların yaşanması; buradan hareketle de personelin görev esnasındaki moral ve motivasyonunun olumsuz şekilde etkilenmesi kaçınılmaz olur. Ceza verme, atama ve görevden uzaklaştırma yetkilerinin, askeri amirlerin bilgisi olmadan mülki amirler tarafından resen kullanılması halinde, disiplin anlayışı ciddi şekilde zedelenir ve mutlak itaat kavramı sarsılır.”