Albay Yalım: "Bakanlık, açıklama yapamaz hale geldi"

Albay Yalım: "Bakanlık, açıklama yapamaz hale geldi"
Emekli Albay Yalım Dışişleri Bakanlığı’nın 17 ada ve 1 kayalıkla ilgili yaptığı açıklamanın kamuoyunu yanıltma ve işgalin üzerini örtme amacı güttüğünü söyledi.

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Lozan çıkışı ardından tekrar gündeme gelen Ege’deki 17 ada ve 1 kayalığın AKP iktidarı döneminde Yunanistan’a teslim edilmesi ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayı eleştirdi. Bakanlığın yazılı açıklamasından sonra işgalleri belgeleriyle tekrar ortaya döken Ümit Yalım, “Dışişleri Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kurtarmak için attığı can simidi patlak çıktı. Bakanlık bir daha açıklama yapamaz hale geldi” dedi.

Muhatap Cumhurbaşkanı

Ege’deki adalar ve kayalığın işgal edilmesi haberlerinin YENİÇAĞ’da yer almasını müteakip aynı gün akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayı hatırlatan Ümit Yalım, “Konunun muhatabı Cumhurbaşkanı olmasına rağmen, açıklamanın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılmasına bir anlam verilemedi” diye konuştu. Yunanistan’ın, AKP iktidarı döneminde adaların işgali ile ilgili belgeleri tekrar hatırlatan Yalım şunları söyledi:

Bir cehalet örneği

“Verilen somut belge ve örnekler, Bakanlığın ‘Ege’deki ada, adacık ve kayalıkların hukuki statüsü bağlamında son 13 yıldır herhangi bir değişiklik olmamıştır’ iddiasını yalanlamaktadır. Bakanlığın ‘Ege’deki bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmadığı’ iddiası da tam bir cehalet, aymazlık, monşerlik ve ihanet örneğidir. AKP iktidarının Bakanı İsmet Yılmaz ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara’daki AB Delegasyonu ve Yunan Büyükelçisi işgali kabul ederken, vatan topraklarında Yunan bayrağı dalgalanırken, Yunan savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ederken, Başbakan Yıldırım, Türk topraklarına pasaportla girerken, Dışişleri Bakanlığı’nın işgal olmadığını iddia etmesi, kamuoyunu yanıltma ve işgalin üzerini örtme amacını gütmektedir. Bakanlığın iddia ve tezleri hiçbir zaman gerçekçi olmayan hayal mahsulü Yunan tezleri ile örtüşmektedir. 242 No’lu açıklama, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal yapısına yakışmamış ve tamamen yalan olaYunan iddia ve tezlerine destek vermiştir.”

Ahmet Takan - ANKARA