Albayrak: "Dolar güvenilirliğini yitirmiştir"

Albayrak: "Dolar güvenilirliğini yitirmiştir"
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Serbest piyasa çerçevesinde adımların atılacağını ve bu sürecin eksik oldukları alanları gösterdiğini" söyledi.

Albayrak "Bankalar ve özel sektörün yanında olduklarını ve firmaların döviz riskini azaltmaya yönelik gerekli düzenlemeleri adım adım hayata geçireceklerini" belirtti.

Bakan Albayrak ayrıca "Herkes net bir şekilde görmektedir ki artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Dolar’ın politik cezalandırma aracına düşündüğü dönemde TL’yi koruyacak adımları atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İşte Albayrak’ın açıklamalarından satır başları:

Bankacılık sektörü başta olmak üzere tüm özel sektör paydaşlarımız sağlam kararlı bir duruş ortaya koydu. Bu süreçten geçerken ilk günden tüm paydaşlarla yakın çalışma planı oluşturduk.

Merkez Bankamız ve BDDK piyasalardaki baskıyı azaltmak için gerekli tüm tedbirleri aldı. Serbest piyasa içinde kalarak adımları atmaya devam edeceğiz. Saldırılara karşı adımları hayata geçirirken bankalara yönelik tedbirler devam edecek. Kurun en çok etkilediği yeniden yapılandırmalar bir noktaya geldi.

Yapılandırmaları net bir şekilde yasal çerçeveye oturtacağız. Kurdan etkilenen firmaları tespit ederek büyük bir dönüşümle firmalarımızı rahatlatacağız. Merkez Bankası, bankaları likidite konusunda rahatlatmak için gerekeni yaptı. Bankaların ve özel sektörün yanındayız.

“EKSİK OLDUĞUMUZ ALANLARI GÖRDÜK”

Bu süreç bize eksik olduğumuz alanları da gösterdi. Bankacılık sektörümüzü daha güçlü yapacağız. Bir parantez de milletimize son 5 yıldır ülkemize yapılan her türlü girişimi doğru okuyan milletimiz bugün de bir kez daha devletiyle dimdik ayakta durdu.

Bu Aziz milletin bir ferdi olmaktan bir kez daha ne kadar gurur duysak azdır.

Döviz geliri olmayan kobilerin dövizle borçlanmasının önüne geçtik. Aynı zamanda ticaret ve iş hayatında kendi paramızla işlem yapılması için gerekenin yapılmasını sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde göreceksiniz ki Türk Liramız daha da güçlenecek.

Bir çok banka genel müdürlerimiz cumartesi ve Pazar günü yakın toplantıları koordine ettik. Sektörümüzdeki diğer yöneticilerin bahsettiği gibi başarılı dik duruş sergileyen süreç yaşıyoruz. Birilerine rağmen banka mevduatlarından çıkış olmaması önemli bir şekilde birilerinin algı operasyonlarının vatandaşlar tarafından nasıl püskürtüldüğünü ortaya koymaktadır.

“AVRUPA’DAN YÜKSELEN TEPKİLERİ ÖNEMSİYORUZ”

Almanya ve İtalya'dan gelen açıklamalar diplomasinin hiçbir yönüyle bağdaşmadığını gösteriyor. Avrupa'dan yükselen tepkileri önemsiyoruz. Bu süreçte Türk milletinin Avrupa'ya olan güveni de yükselecektir. Böyle bir şey olmaz. Bugün bu ülke yarın başkası.

Bölgesinde yaşananlara rağmen yatırımcıları için güvenli liman olan Türkiye'nin bunun ötesinde daha da ileriye dönük gerçekleştirmesi, küresel finans sistemini tehdit eden yaklaşımlara en güzel yanıt olacaktır.

İstediğine yaptırım uygulayan davranış eninde sonunda yalnız kalmaya mahkum olacaktır.

Dünya şunu görmektedir ki küresel finans piyasalarında bu şekilde spekülasyonlara girişmek tüm ülkelerin ekomomileri için potansiyel risktir.

Artık dolar güvenilirliğini yitirmiştir. Tüm ülkeler kendilerini korumak için karşılıklı veya ortak parayı önemsemektedir.

Kelebek etkisiyle başta Avrupa olmak üzere tüm küresel ticareti sarsabilir.

Uluslararası ticaretimizde Türk Lirası adımlarını daha güçlü atmaya devam edeceğiz. Türkiye ekonomisinin finansal mimarisi açısından çok hayırlı neticeler de doğuracak. 2001 krizinde öğrendiklerimiz hangi noktaya taşıdıysa bugün Türkiye'nin yaşadıkları bu ve benzeri krizlerle yaşadıkları çok daha güçlü olacak.

Türkiye ekonomisi küresel finansal sistemde büyümüş aynı zamanda vatandaşına da istihdam sağlamıştır. Sadece 2008 krizinden bugüne kadar. Sadece 7 milyondan fazla insana istihdam yaratan bir Türkiye'den söz ediyoruz.

Orta ve uzun vadeli stratejilerimizi daha rekabetçi Türkiye üzerinden kurgulayacağız. Türkiye stratejik konumu ve genç nüfusu ile büyük bir atılımın arefesindedir.

Enflasyonu ve cari açığı ne kadar azaltırsak ekonomimizi o kadar güçlendirmiş oluruz. Ekonomimizde yazdığımız başarı öyküsü iki ayaklı olarak uygulamaya konacak. Her doğru adım cari açıktaki bu ülkeye karşı girişimleri yapanların ellerinden enstrümanlarını almamızı bu operasyonların etkilerin kırılmasını sağlayacak.

Türkiye kamu olarak dünyanın en düşük borçlu ülkelerinden bir tanesi.

Araba alıyorsa TL ile sıkıntı yok.

Elini uzatanın elini sıkacağız yumruğunu uzatana yanağımızı dönmeyeceğiz. 81 milyon tüm paydaşlarımız özellikle milletin desteği başta olmak üzere, rasyonel stratejilerle hedefimize ulaşacağız. Yeter ki millet olarak beraberliğimizi kaybetmeyelim.