Alerjik rinit, yaşam kalitesini bozuyor!

Alerjik rinit, yaşam kalitesini bozuyor!
Bahan aylarında birçok ağaç ve bitki çiçek açtığı için, polenler en yüksek seviyeye çıkıyor. Mevsimsel alerjik rinitde sık görülmeye başlıyor. Prof. Dr. Abdullah Ceylan, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

Mevsimsel alerjik rinit, isminden de anlaşıldığı gibi bahar aylarında daha sık görülüyor ve en çok burnu etkiliyor. Havaların ısınmasıyla birlikte, birçok ağaç ve bitki çiçek açtığı için, polenler en yüksek seviyeye çıkıyor. Özellikle rüzgarlı havalarda ortamdaki polenlerin miktarı daha da artıyor. Çocuklar ise parklarda ve bahçelerde oynadıkları için, bu alerjenlerle karşılaşma riskleri yükseliyor. 
İnsanların bir kısmı bu mevsim değişikliğinden etkilenmezken, birçoğunda farklı alerjik belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında genetik yapının da etkisi olduğunu belirten Emsey Hospital'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Ceylan, konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.
En sık alerjiye neden olan faktörler
Alerji veya çok duyarlılık, zararlı olmayan bazı maddelere karşı vücudun beklenmeyen ve abartılı bir bağışıklık sistemi (immün sistem) cevabıdır. Farklı immünolojik yollarla, aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkar. Deri, solunum sistemi, sindirim sistemi (besin alerjisi), göz ve burun alerjiden en fazla etkilenen organlardır. Allerjiye sebep olan etkenler çok farklı olup, alerjenler olarak bilinirler.