ALES sonuçları açıklandı

ALES sonuçları açıklandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM) yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2018-ALES/3) sonuçları açıklandı.

ALES 2018 sınav sonuçları açıklandı! ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 18 Kasım'da yapılan 2018-ALES/3'ün değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden kimlik numaraları ve aday şifreleri ile erişebilecek.

ALES SINAV SONUÇLARI KAÇ YIL GEÇERLİ

ALES sınav puanları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ALES puanları geçerlilik süresi içinde kullanabilecek

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA BAŞVURULARI

İş hayatında uzmanlaşmak, sektörde yönetici pozisyonlarına gelmek, kamuda kademe ilerlemesi sağlamak ve akademisyen olmak isteyenler yüksek lisansı tercih ediyorTezli ve tezsiz olmak üzere 2 çeşit. Bilimsel araştırmalar içeren tezli yüksek lisansı genellikle akademisyenliği hedefleyenler tercih ediyor. Tezsiz yüksek lisans ise iş hayatında yükselmeyi hedefleyenler tarafından yapılıyor.4 yıllık bir lisans programından mezun olmak. ALES sınavından en az 55 puan almak ve yabancı dil yeterliliği olmak. Başvurulan üniversite adayla yapacağı mülakatı da değerlendirmeye alarak seçim yapar.Tezsiz yüksek lisansta ALES puan şartı aranmaz. Sadece lisans ortalamanızla başvuru yapabillirsiniz.4 yarıyıl. Yani 2 yıl sürüyor. Bu sürenin 1 yılı ders görme ve 1 yılı da tez hazırlama olarak devam eder. Ders döneminde ya da tez hazırlamada başarısız olanlara 2 yarıyıl daha ek süre veriliyor. 6 yarıyıllık dönemde başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesiliyor.2 yarıyıl, yani 1 yıl sürüyor. Sürenin sonunda öğrenci dönem projesi yazarak mezun oluyor. Belirtilen sürede mezun olunmazsa öğrenciye 1 yarıyıl daha ek süre veriliyor. Bu sürenin sonunda mezun olunamazsa öğrencinin üniversiteyle ilişiği kesiliyor.Kontenjanlar üniversitelerin kendi internet sitelerinde güz ve bahar dönemi olmak üzere yılda 2 defa ilan ediliyor. Başvuru şartlarını sağlayan aday üniversitelere bireysel ya da internet yoluyla bizzat başvuruda bulunuyor.