Mide-bağırsak gribine dikkat...

Mide-bağırsak gribine dikkat...
Mide-bağırsak gribine dikkat...

Özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yaygın olarak görülen hastalıklardan biri de halk arasında mide - bağırsak gribi olara

Özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yaygın olarak görülen hastalıklardan biri de halk arasında mide - bağırsak gribi olarak bilinen ’gastroenterit’. Son birkaç haftadır özellikle acil sağlık hizmetine ihtiyaç duyan gastroenterit hastaları dikkat çekiyor. Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri’nden Dr. Behiç Berk Kuğu hastalığa karşı özellikle bu aylarda daha temkinli davranılmasının uygun olacağını belirtti. Bu hastalıktan özellikle çocukların daha sık etkilendiğini ifade eden Kuğu; sudan, dışkıdan, temas edilen yüzeylerden hatta havadan bile bulaşabilen virüslerin neden olduğu mide - bağırsak gribi yani ’gastroenterit’e karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Dr. Kuğu, tüketilen yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi ve arındırılması gerektiğini ifade etti. Kuğu, "Şüpheli yiyeceklerden uzak durmak, sürekli dokunduğumuz yüzeylerin temizliğinden emin olmak, el hijyeni konusunda dikkatli davranmak ve çocuklara el temizliği alışkanlığı kazandırmak birçok bulaşıcı hastalığın bulaşma riskini azaltır" dedi.
Uzun süren kusma ve ishalin çocuklarda aşırı sıvı kaybına neden olduğunu belirten Dr. Kuğu, "İleri derece sıvı kayıpları, organ yetmezliklerine ve hatta yaşam fonksiyonlarının durmasına yol açabilir. Bu nedenle çocuklarımızda ani başlayan ishal, kusma ve karın ağrısı görüldüğünde ilk olarak kaybettikleri sıvıyı yerine koymak gerekir," dedi. Kuğu, bu virüslerin kişiye bulaştıktan sonra hastalık bulgularının ortaya çıkmasının ortalama 24-48 saat olduğunu, hastalığın kendini öncelikle bulantı, kusma ve ishal ile gösterdiğini ifade etti.