Almanya ile İncirlik krizi!

Almanya ile İncirlik krizi!
Almanya'nın 'Ermeni soykırımı' kararından sonra patlak veren İncirlik Üssü krizi büyüyor.

Türkiye, Temmuz ayı ortasında Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile bir grup Alman milletvekilinin İncirlik üssünde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermeyince iki ülke arasında küçük çaplı kriz patlamıştı. Türkiye’nin ziyarete izin vermemesi üzerine harekete geçen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Perşembe günü Türkiye’nin Berlin Maslahatgüzarı Ufuk Gezer’i bakanlığa davet ettiği ortaya çıktı. Dışişleri yetkilileri, Türkiye’nin geziye izin vermemesinden duydukları rahatsızlığı Maslahatgüzar Gezer’e aktardı. 

ALMANYA ZİYARETTE KARARLI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, Gezer’e konuyla ilgili Almanya’nın tutumunu ve ziyareti gerçekleştirme kararlılığını anlattıklarını söyledi. Chebli, maslahatgüzarına, müsteşar ve beraberindeki milletvekili grubunun İncirlik’te görevli Alman askerlerini ziyaret etmesinin sağlanması gerektiğini açıkça bildirdiklerini de söyledi. Chebli ayrıca Türk maslahatgüzarına Almanya’nın ziyareti yapma konusunda planının değiştirmediğini de anlatıldığını kaydetti.

MECLİSİN KARARI ETKİLİ OLDU

Türkiye’nin izin vermemesi durumunda da ziyaretin yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soruya ise sözcü, “Biz ziyareti yapmak istediğimiz tekrar Türk tarafına bildirdik. Bizim ziyaret isteğimiz sürüyor. Bunun gerçekleşmesi için diplomatik kanallardan görüşmeler devam ediyor” cevabını verdi.

KRİZİN ALTINDA SOYKIRIM KARARI YATIYOR

Alman askerleri ve tornado uçakları, Adana’daki İncirlik Üssü’nde koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı savaşıyor. Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve beraberindeki milletvekili heyeti, Temmuz ayı ortasında planlanan ziyaretle hem askerlerle görüşecek hem de İncirlik’te uçaklar için yapımı süren üssün inşaatını inceleyecekti. Türkiye ise Alman Meclisi’nin 'Ermeni soykırımı' kararına tepki amacıyla ziyarete izin vermemişti.