Almanya, İngiltere ve Amerika’nın yıllardır Türkiye’yi izlediği iddiası Meclis’e taşındı

Almanya, İngiltere ve Amerika’nın yıllardır Türkiye’yi izlediği iddiası Meclis’e taşındı
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ABD, Almanya ve İngiltere’nin Türkiye’yi 2007’den bu yana dinleyip e-posta yazışmalarını izlediği haberlerinin üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Almanya, İngiltere ve Amerika’nın yıllardır Türkiye’yi izlediği iddiası Meclis’e taşındı

Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ve İngiliz istihbarat kuruluşu GCHQ’nun Türk bakanları, ABD’deki Türkiye Büyükelçiliğini ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’deki temsilcilerini 2007 yılından bu yana takip etmelerinin niçin önlenemediğinin yanıtını istedi. Bu durumun Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinin istihbarata karşı koyma, korunma önlemlerinin yetersizliğini ortaya koyup koymadığını soran Oran, şöyle devam etti: 

Özür dilendi mi?
“Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat kuruluşu BND’nin yıllardır Türkiye’yi dinlediğine ilişkin haberler yapması karşısında hükümetinizin Almanya’nın bu tavrı için aldığı önlem ve uyguladığı yaptırımlar var mıdır, bunlar nelerdir?  ABD eski Gizli Servis çalışanı Edward Snowden’in ifşa ettiği NSA’nın 2007 yılına ait çok gizli belgelerine göre, Türkiye’nin Washington’daki Büyükelçiliği ve rezidansının dinlenmesi neden önlenemedi?”  Umut Oran, “Washington Büyükelçiliğimizin dinlenmesine ilişkin olarak Temmuz 2013’te TBMM’ye sunduğum 7/28268 sayılı soru önergeme verdiğiniz 5 Ağustos 2013 tarihli yanıtta, ’Hassasiyetinizi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ilettiğinizi’bildirmiştiniz. Bu görüşme sonrasında Kerry’den size bir geri dönüş oldu mu, ABD herhangi bir şekilde ve düzeyde Türkiye’den özür diledi mi, iyi niyetli hangi girişimlerde bulundular?” sorusuna yanıt aradı.  

Niye önlem yok?
CHP’li Mahmut Tanal da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde “Almanya’dan sonra ABD ve İngiltere’nin yasadışı yollarla Türkiye’ye ait önemli bilgileri edinmesi konusunda ne tür önlemler alınması planlanmaktadır? Bugüne kadar alınan önlemler neden başarısız olmuştur? Bugüne kadar herhangi bir önlem alınmakta mıdır?” diye sordu. Tanal soru önergesinde şunlara yanıt aradı: Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması planlanmakta mıdır? Bugüne kadar sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmayarak başka ülkelerin yasadışı yollarla ülkemizi dinlemesi karşısında neden yeterli önlemler alınmamıştır? Türkiye’nin diğer ülkeler tarafından dinlenmesinin ve bu konudaki güvenlik zafiyetinin bu kadar kolay olma sebepleri nelerdir? 

Düşman muamelesi
Bu arada,  Türkiye’nin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlendiği yönündeki haberler, Rusya’da da dikkat çekti. Rus haber kanalı RT, Amerika’nın Türkiye’ye “düşman” muamelesi yaptığını savunurken “Amerika Türkiye konusundaki paranoyası öyle bir seviyeye ulaştı ki Türkiye, Venezuela kadar izleniyor ve Küba’dan daha çok gözleniyor” savlarını dile getirdi.