Camilere eş zamanlı saldırı planı ortaya çıktı

Camilere eş zamanlı saldırı planı ortaya çıktı
Almanya’da çok sayıda camiye eş zamanlı saldırı planladıkları öne sürülen ve polis tarafında geçen yıl dağıtılan Neonazi yapılanması Gruppe S, salı günü hâkim karşısına çıktı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen grubun içinde çok sayıda emniyet mensubunun da bulunduğu belirtildi.

Almanya'da camilere eş zamanlı saldırı planı ortaya çıktı. Polisin içinde de üyeleri var

Almanya’da sosyal medya üzerinden örgütlenerek farklı şehirlerde buluşan ve geçen yıl polis tarafından dağıtılan Neonazi yapılanması Gruppe S, salı günü hâkim karşısına çıktı. Çok sayıda camiye eş zamanlı saldırı planladıkları öne sürülen grubun içinde birçok emniyet mensubu da yer alıyor.

İlk iki duruşması Nisan ayında görülen davada, davalı avukatları baş tanığın ifadelerini sorgulamıştı. Baş tanık olan Paul U. aynı zamanda polis muhbiri olarak da geçiyor. 2020 yılının Şubat ayında yapılan operasyonlar ile öncesinde yürütülen soruşturmalar da onun ifadelerine dayanıyor.

Muhbirin ifadesine göre farklı yazışma gruplarında birbirleriyle haberleşen “Gruppe S” üyeleri, polisin eşzamanlı operasyonundan önce Minden kentinde yaptıkları buluşmada Almanya’nın farklı kentlerine saldırı yapmayı planladıklarını belirtilmişti.

Bölgesel gazete Neue Westfälische’nin aktardığı habere göre, başta her ne kadar DİTİB Köln-Ehrenfeld Merkez Cami olmak üzere farklı büyük şehirler düşünülmüş olsa da bu şehirlerdeki polis yoğunluğu yüzünden fikirden vazgeçilmiş, Bielefeld gibi daha orta büyüklüğe sahip olan şehirlere saldırılar üzerine tartışılmaya başlanmıştı.

ÇOK SAYIDA CAMİYE EŞZAMANLI SALDIRI PLANI

Aydınlık''tan Can Çakır''ın haberine göre, Stuttgart’ta görülen davanın ilk duruşmasında savcılık iddianamesi okunmuştu. Bir saat boyunca okunan iddianamede çete lideri Bavyeralı Werner S.’nin davetiyle kurulan grubun amacının toplumu şiddet yoluyla değiştirmek olduğu kaydedildi. Bu doğrultuda oluşturulan yazışma grupları üzerinde toplanan grup üyeleri, buluşmalarında sürekli farklı isimler ortaya atıp hedef listesi oluşturmuşlardı. Fakat binlerce kişinin adının bulunduğu listelerin oluşması etrafında yapılan sohbetler bir şüphelinin ifadelerine göre daha çok boş konuşma seviyesinde ilerlemiş, ancak Minden’de yaşayan Thomas N.’nin daveti üzerine yapılan toplantıda somut saldırı planlarının şekillendiği ifade edilmişti. Farklı orta büyüklükteki şehirlerde bulunan camilere eşzamanlı saldırının öngörüldüğü plan için ihtiyaç duyulan silahların Çekya’dan getirilmeleri planlanıyordu.

NEONAZİ ÜYELERİ  POLİS İÇİNDE

Minden’deki toplantı sonrasında muhbirin emniyet ile olan iletişiminin birkaç gün boyunca kesilmesi üzerine polis operasyona karar verdi ve altı gün sonra Gruppe S. üyeleri tutuklandı. 14 Şubat’ta gerçekleşen operasyonun ardından grubun bir üyesi, çete lideri Werner S.’nin Minden toplantısında harekete geçmek için katılımcılara moral verdiğini ifade etti.

Yine başka itirafçılar, katılımcılar arasında polis yetkililerinin de olduğunu söyledi. İçlerinden biri, Hamm Emniyetine bağlı Thorsten W.’dir. Kentin Bockum-Hövel semtine bağlı polis merkezindeki ofisinde yapılan aramalarda çalışma masasında açıkça ırkçı yayınların bulunması, Alman devlet yetkililerini de uyandırdı. Nitekim Thorsten W. ırkçı fikirlerine rağmen her ne kadar şüphe uyandırmış da olsa yabancı nüfusunun yoğun olduğu bir semtte görev yapabilmişti. 2020 yılının Şubat ayında yapılan bu tespitin ardından Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti, emniyet içerisinde hemen geniş çaplı soruşturmalar başlatarak çok sayıda emniyet mensubunu açığa almış, eş zamanlı olarak Gruppe S’nin yazışmalarında güvenlik güçleriyle olan irtibatları da aranmıştı.

TÜM DURUŞMA GÜNLERİ BU DAVAYA AYRILMIŞ DURUMDA

Emniyet mensubu olan Thorsten W., geçen ayın sonunda bazı itiraflarda bulundu. Kendisini daha önce her ideolojiden bağımsız bir tarih meraklısı olarak tanımlamış olsa da yazışmalarda Almanya hakkında yaptığı ifadeler ile Nazi dönemine ait yayınlara sahip olması, daha önce arabasında Başbakan Merkel’in mülteci siyasetine karşı çıkartmalar bulunmasının hatırlatılması üzerine Thorsten W . duruşunu kabul etmişti. Salı günü görülen duruşmada Thorsten W.’nin sorgusuna devam edildi, fakat sağ ve ırkçı yapılanmalarla bağlantıları dikkat çeken avukatlar, davayı “tiyatro” olarak nitelendirerek emniyet ve istihbarat yetkililerinin sağ ile ırkçı terör arasında bağlantı kurulması için medyatik bir dava açılması amacıyla olayları bilinçli olarak provoke ettiklerini iddia ettiler. Thorsten W.’nin ikinci kez duruşma salonunda sorgulanmasının yanı sıra polis muhbiri Paul U.’nun yarım sene boyunca polise bilgi aktarmış olması, avukatların dayanakları arasında.

Stuttgart’ta görülen dava dosyasında Gruppe S’nin lideri olarak belirtilen Werner S.’nin yanı sıra 11 kişi hakkında suçlamalar var. Davalılar ile avukatların birbirleriyle çelişen ifadeleri ile adım adım gelen itiraflardan dolayı davanın en az yıl boyunca sürmesi bekleniyor. Bu doğrultuda daha şimdiden tüm duruşma günleri bu davaya ayrılmış durumda.