Almanya’da öfke büyüyor

Almanya’da öfke büyüyor
Alman Parlamentosu’nda oylanacak Ermeni tasarısını yorumlayan MHP’li Halaçoğlu, “Kendi yaptıkları soykırıma bir yandaş daha katmak istemelerinden kaynaklanıyor” dedi.

Almanya Federal Meclisi (Bundestag) tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni yalanlarını gündeme alınması, Almanya’da yaşayan Türkler tarafından protesto edilecek. Bundestag’da 2 Haziran’da görüşülecek olan sözde soykırım iddialarıyla ilgili bugün Berlin’de sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türk-Alman Dayanışma Platformu gösteri düzenleyecek. Protesto gösterisine tüm Almanya’dan on bin kişinin katılması bekleniyor. Almanya çapında Türk derneklerinin üyeleri otobüsler kiralayarak bugün Berlin’e gelecek. Göstericiler, Alman Meclisi tarafından 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını gündeme alınmasına karşı “Ermeni soykırımı yalanını reddediyoruz” diyecek.

 

‘Almanya çirkin iftira için yandaş arıyor’

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Alman Parlamentosu’nda oylanacak 1915 olaylarını sözde “soykırım” olarak niteleyen tasarıyı yorumladı. Halaçoğlu, “Almanların böyle bir adımı muhakkak ki kendi yaptıkları soykırıma bir yandaş daha katmak istemelerinden kaynaklanıyor” dedi. 1915’te Ermenilerin, Anadolu’da Türklere karşı yaptıklarını en iyi bilen topluluğun Almanlar olduğuna dikkat çeken Halaçoğlu, o dönemde Almanların, Ermenilerin sevk ve iskanı için Osmanlı Devleti’ne tavsiyede bulunduklarını belirtti. Halaçoğlu şöyle devam etti: “O dönem Alman komutanlar da Ermenilerin savaş dışında bir yere nakledilmesi için Osmanlı Devleti’ne tavsiyede bulundu. Savaş dışında bir bölgeye gönderilmelerinin de anlamı şu; yine Osmanlı topraklarında kalan ama savaş olmayan bir bölgeye gönderilmeleri söz konusuydu. Tehcir denilen aslında sevk ve iskân dediğimiz böylece çıkarılmıştı. Halep’e gönderildiler. Yollarda giderken birçok uluslararası kuruluş ve devlet yardımcı da oldu. Bunları da en iyi bilen Almanlar. Ama bütün bunları bilmelerine rağmen böyle bir tasarıyı parlamentoya getiriyorlar. Muhakkak kendi yaptıkları soykırıma bir yandaş daha katmak istemelerinden kaynaklanıyor.” Parlamentoların yasama organı olduğunu ve yargı organı gibi karar almamaları gerektiğini ifade eden Halaçoğlu, böyle bir adımın Almanlara ters tepeceğini ifade etti. Halaçoğlu “Şimdiye kadar 22 ülke, bu konuyu parlamentosunda kabul etti. Ama parlamentolar yargı organı değil, yasama organıdır. Yargı organlarının vermediği bir kararın uygulanma şansı yok” dedi.

Bünyamin Öztürk