Almanya'dan Ürdün'e 'İncirlik' ziyareti

Almanya'dan Ürdün'e 'İncirlik' ziyareti
Ursula von der Leyen'in yapacağı görüşmelerin ardından hazırlayacağı rapor yol haritasını belirleyecek.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, haftasonu Ürdün'e giderek 'İncirlik Hava Üssü'ne alternatif olarak gösterilen Muvaffak Salti askeri üssünü ziyaret edeceği açıklandı.

Leyen'in burada yapacağı görüşmelerin ardından, hükümete vereceği rapor kapsamında hareket edileceği bildirildi. Alman vekillerin İncirlik Hava Üssü'ndeki 260 Alman askerini ziyaretine Türkiye tarafından izin verilmemesinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, İncirlik Hava Üssü'ne alternatif düşündüklerini ifade etmişlerdi. Merkel, İncirlik'e alternatif olarak Ürdün'ün düşünüldüğünü belirtmişti.

Alman basını, Savunma Bakanı'nın Ürdün'ün başkenti Amman'a bu haftasonu yapacağı ziyaretin, Almanya'nın İncirlik üssünden askerlerini çekme ihtimalinin giderek yakınlaşması olarak yorumladı. Der Spiegel, Ürdün'de Alman askerlerinin muhtemel bir sevkiyatına ilişkin görüşmeler gerçekleşeceğini yazdı.  Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Neue Osnabrücker Zeitung'a bir demeç veren Dışişleri Bakanı Gabriel "Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini sadece ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman Federal Meclisi hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye'de bırakamaz" diye konuştu.

Türkiye'de "Alman vatandaşlarının makul olmayan iddialarla cezaevine girdiğini", "Almanlara Türkiye'den çıkış izni verilmediğini" vurgulayan Gabriel "şimdi de Alman parlamentosuna şantaj yapılacaksa, tahammül edilemez sınıra ulaşılmış demektir" diye konuştu. Alman Federal Meclisi'nde bulunan muhalefet partileri de Alman askerlerinin İncirlik'ten derhal çekilmesi için ortak bir önerge verdi.

Yeşiller ve Sol Parti'nin önergesinde "Alman Ordusu bir parlamento ordusudur ve parlamenter kontrol her an mümkün olmak zorundadır. Alman Ordusu o nedenle derhal İncirlik Üssü'nden (Türkiye) çekilecektir" ifadeleri yer alıyor. Muhalefet önergenin bugün Meclis'te oylanmasını istiyor. Almanya'daki hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti ve Hırıstiyan Demokrat Birlik'ten bazı milletvekilleri de askerlerin çekilmesini istemişti.

Federal Hükümet'ten daha önce yapılan açıklamada İncirlik'te konuşlu bulunan Tornado keşif uçaklarının, bir yakıt ikmal uçağının ve yaklaşık 260 Alman askerinin Ürdün'e kaydırılabileceği ifade edilmişti. Konu Federal Meclis Savunma Komisyonu'nda da gündeme alınacak. 

İlgili Haberler