Alparslan Türkeş de başkanlığa karşıydı

Alparslan Türkeş de başkanlığa karşıydı
Başbuğ'un sırdaşı, eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu, başkanlık sisteminin arkasının eyalet sistemi olduğunu söyledi, "Başbuğ Türkeş'in Dokuz Işık doktrininde başkanlık sistemi yok" dedi.

Bilun Çelik / Yeniçağ

Alparslan Türkeş'in "kara kutusu" olarak da bilinen ve MHP'de Genel Başkan Yardımcılığı da yapan 19. Dönem Milletvekili Rıza Müftüoğlu, Ege Türk TV'de konuk olduğu "Orhan Uğuroğlu ile Söz Hakkı" programında önemli açıklamalarda bulundu. Müftüoğlu, yazarımız Orhan Uğuroğlu'nun  "Alpaslan Türkeş'in Dokuz Işık doktrininde başkanlık sistemi var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

EYALET SİSTEMİ GELİR

"Başbuğ Türkeş'in Dokuz Işık doktrininde başkanlık sistemi yok. Dokuz Işık kitaplarında önce ilkeler anlatılıyor belirtiliyor, sonra bu ilkeler çerçevesinde çözüm yolları ortaya konuyor. Çünkü o dönemde Meclis ve Senato vardı. İki Meclis kanun çıkarmada Meclis çalışmalarında büyük engeller çıkarıyordu. O zaman bu senatonun kaldırılması ve tek Meclis çalışmalarının devam edilmesi öngörüldü, bir de Başbuğ'un Dokuz Işık'ta 300 kişilik 6 sosyal dilimi iştirakiyle oluşacak bir Meclis teklifi vardı. Yani bugünkü Meclis yapısını uygun görmüyor her sosyal kesimden işçi, memur, köylü, zanaatkâr bunlardan sayıları oranında bir Meclis öneriyordu. Bu modelin gerekçesi ise her kesimin temsilcilerinin Meclis'te bulunması isteğidir. Başbuğ Türkeş, başkanlığa karşı olduğunu da her zaman ifade etmiştir. Eyalet sistemini isteyenler genelde her dönemde başkanlık sistemini istemişlerdir. Çünkü başkanlık sistemi otomatikman eyalet sistemini de getirmektedir." Başkanlık sistemine partizanlık nedeniyle karşı çıktığını belirten Rıza Müftüoğlu, şöyle devam etti: "Çünkü devlet bir siyasi görüşle idare edilemez bütün görüşlerin devlet yönetiminde yeri olması lazım. Yeter ki liyakati olsun. Liyakatli bir komünist de, İslamcı da, ülkücü de devlet memuru olmalıdır. Ama başkanlık sistemine geçildiğinde bugüne kadar şikâyetçi olduğumuz partizanlık parti devletini doğuruyor. İslamiyet'i dilinden düşürmeyenlere sormak lazım partizanlıkla ırkçılık arasındaki fark nedir? Latin Amerika ülkelerinde başkanlık sistemi hep ihtilal getirmiştir."

TERÖRLE MÜCADELE

Türkiye, ne zaman terörü bitirmeye yaklaşsa bir mesele çıkarıldığını kaydeden Müftüoğlu, şöyle dedi: "Türkiye, PKK'yı tam bitirmek üzereyken çözüm süreci çıktı. PKK, bu süreçte tekrar güçlü bir şekilde ortaya çıktı. Benim korkum başkanlık sürecinde eyaletlerin ortaya çıkması çünkü önleyecek itiraz edecek kimse olmayacak bütün yetkiler tek adama veriliyor. Bir de başkanlık sisteminin en büyük zararı Türkiye'nin kamplara bölünme ihtimali. Türkiye buna müsaittir. Bir ülke için en kötü şey nifaktır. Nifak da düşmanlıktan doğar. Şimdi herkes düşman, daha da düşman olacak. Başkanlık sistemi ülkeye bölünmeyi getirir."

İlgili Haberler