Alzheimer'a Türkiye'de çare aranacak

Alzheimer'a Türkiye'de çare aranacak
Alzheimer'a Türkiye'de çare aranacak

TÜBİTAK, ARRS ile UÜ tarafından yürütülen proje kapsamında ABD'den Bursa'ya getirilecek genetiği değiştirilmiş farelerle deney

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Slovenya Araştırma Kurumu (ARRS) ile Uludağ Üniversitesi (UÜ) tarafından yürütülen projeyle alzheimer hastalığının tedavisine ilişkin yeni yöntemler geliştirilmeye çalışılacak.


UÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre, TÜBİTAK ile ARRS arasındaki iş birliği çerçevesinde hazırlanan "Beyin Ekstraselüler Matrisinin Nörodejenerasyondaki Rolünün Alzheimer'da Araştırılması" projesine, UÜ de dahil oldu.


Türkiye'de ilk kez uygulanacak projede kullanılması amacıyla genetiği değiştirilmiş 5'er dişi ve erkek 10 fare, ABD'deki bir deney hayvanı merkezinden ithal edilecek.


Birinin fiyatı yaklaşık 10 bin dolar olan fareler, UÜ laboratuvarına getirilerek beyinlerindeki genetik ve proteomik değişiklikler incelenecek. Bu sayede alzheimer hastalığının beyinde oluşturduğu patoloji daha iyi anlaşılıp hastalığa yönelik tedavi geliştirme çabalarına yeni bir boyut kazandırılmaya çalışılacak.


Projede, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'den Dr. Ahmet Tarık Baykal yürütücü, UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cansev ve Slovenya'nın Ljubljana Üniversitesinden Prof. Dr. Damjan Glavac araştırmacı, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail
Hakkı Ulus ise danışman olarak yer alacak.


Araştırmanın iki ay içinde başlatılması ve 2016 yılında sonuçlandırılması hedefleniyor.