Amerika, Orta Doğu ve Suriye'de kaybetti

Amerika, Orta Doğu ve Suriye'de kaybetti
TESUD Başkanı Emekli Hava Korgeneral Karakuş, Zeytin Dalı operasyonunun bütün dünyaya gözdağı olduğunu belirterek bundan sonra düzgün bir siyaset süreci izlenmesi gerektiğini söyledi.

Bilun Çelik / Ankara

Türkiye Emekli Subaylar Derneği  (TESUD) Başkanı Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Zeytin Dalı operasyonunun bütün dünyaya gözdağı olduğunu belirterek bundan sonra düzgün bir siyaset süreci izlenmesi gerektiğini söyledi. Bu süreçte Türkiye- Rusya- İran birlikteliğinin çok önemli olduğunu ifade eden Karakuş, şöyle dedi: "Bundan yararlanmamız lazım. Avrupa Birliği, Büyük Ermenistan için uğraşıyor, diğerleri de Büyük Orta Doğu ve Büyük İsrail'in kurulması için. Büyük İsrail'in kurulmasına karşı kendimizi savunmak zorundayız. Bunun ilk adımı Fırat Kalkanı harekâtıydı, ikinci adım da Zeytin Dalı Operasyonu oldu. 'TSK zarar görür, operasyonda başarılı olamaz, terör örgütü Türkiye'ye zarar verir, Türkiye çalkantıya girer ve istediklerimiz olur' beklentisi boşa çıktı. Şırnak, Cizre, Diyarbakır'ın Sur ilçesi başta olmak üzere Türkiye'nin bazı bölgelerinde hendek ve tünel açarak mücadele vermek istediler ancak bunlar da boşa çıkmıştı. Biz bu mücadelede 723 şehit verdik. Hava kuvvetlerini sivillere zarar vermemek için kullanmadık. Burada etkin kullandık, Afrin'e kadar. Terör örgütüne büyük kayıplar verdirdik. Afrin operasyonunda 46 şehit verdik ama terör örgütü perişan oldu. Hava Kuvvetleri ile ve kendi silahlarını kullanabilen bir TSK, harekâtına karşı durulmaz olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Elimizdeki silahlar hassas güdümlü olduğu için istediğimiz noktayı örneğin bir keskin nişancıyı tespit edip rahatlıkla vurduk."

Erdoğan Karakuş, Afrin'in nüfusunun daha önce 250 bin civarında olduğunu, bölgeden yaklaşık 50 bin Türkmen, 50 bin Kürt, 100 bin Arap'ın kaçtığını, herkesin tapusu yanında olduğu için olaylar bittikten sonra evine dönebileceğini belirtti. ABD'nin Irak işgalinin ilk yıllarında tapu kayıtlarının değiştirildiğini ifade eden Karakuş, şunları söyledi: "Bu sefer böyle bir durum olmadı. TSK'ya başka bir güç deseniz bile ÖSO mensupları Suriyeli. Zaten Suriye rejimi İdlib'in bir bölgesini aldı. Burada Beşar Esad'ın zararlı çıkması söz konusu değil. Eğer Türkiye Rusya ve İran ile iyi ilişkilerini korursa, ABD'lilerin teklifleri konusunda dikkatli olursa sorun çıkmaz. ABD bu birlikteliği bozmak isteyecektir. Rusya'da Vladimir Putin'in tekrar seçilmesi de Türkiye'nin lehine. Rusya'nın Suriye politikası değişmeyecek ve yine Rusya Esad'ı desteklemeye devam edecek. ABD, Menbiç konusunda azami direnç göstermeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı değişti. Yine siyasi anlamda değişiklikler var. ABD, Orta Doğu politikasında ve özellikle Suriye'de mağlup oldu. FETÖ konusunda, PKK/PYD konusunda mağlubiyeti var. En modern cihazlarla donatılmış terör örgütünün dağılmışlığı var. ABD içinde de bu durum rahatsızlık yarattı. 'İsrail lobisi etkisinde ABD istemiyoruz' diyen çok sayıda insan var. Çin konusunda çalışmalar yapılarak ABD'nin Çin karşısında güçlü olmasını isteyen gruplar var. ABD şimdi şahinleri göreve getirdi ama bana göre bunların başarılı olması çok da mümkün görünmüyor. Avrupa Birliği desteklese de ABD yalnızlaştı. Elindeki kozları yitirdi. Türkiye'ye karşı da ahlaki hareket etmiyor."