Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

"Amul-Hazar Rallisi"

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından 2018 yılını "Türkmenistan Büyük İpek Yolu'nun Kalbi Yılı" olarak ilan edilmişti. Kendiside ralli sürücüsü olan Berdimuhammedov, ülkesinin ve İpek Yolu'nun tanıtımı için dünya çapında bir organizasyona hazırlanıyor. "Amul-Hazar Çöl Yarışı"na bu yıl 40 ayrı ülkeden yüzlerce sporcu ve araç katılacak... 15-18 Eylül'de gerçekleşecek yarışmalar ünlü Paris-Katar rallisi ve Sahra Çölü Ralli'lerine alternatif olacak. Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Almanlıyev, üniversite eğitimini 90'lı yıllarda Türkiye'de tamamlamış genç ve idealist büyükelçi. Türkiye ve Türkmenistan ilişkilerini en iyi bilenlerden. Geçtiğimiz günkü davetine icabet edip büyük bölümü Karakum Çölünde gerçekleşecek ralli üzerine sohbet ettik. İlk olarak 2009 yılında Rusya-Kazakistan ve Türkmenistan'ın katılımı ile İpek Yolu Rallisi Tataristan'ın başkenti Kazan'dan başlayıp Aşkabat'ta sona ermiş. 4500 km. uzunluğundaki yarışma bu yıl daha farklı geçecek. Çevre ve ekolojiye dikkat çekilecek.

Amul, Amuderya Nehrinden alıyor adını. Şimdiki adı Türkmenabat'tır. Buradan başlayacak yarış Hazar Denizi kıyısı boyunca devam ederek sonlanacak. Kamyonlar, binek araçlar ve arazi araçları ayrı ayrı yarışacak. Ülkenin 5 büyük şehrini kapsayacak. Devlet Başkanı 1566 km uzunluğundaki güzergahı bizzat kullandığı araç ile test etmiş. 5 ayrı etapta yapılacak yarış büyük bölümü "Cehennem Kapısı" olarak bilinen kriter çukurundaki 58 yıldır yanan gaz yataklarından geçilerek Karakum Çölünden devam edecek. Dünyaca ünlü Karakum Çölü sanıldığı gibi kum tepelerinden oluşmaz. "Canlı Çöl" olarak tanımlanır. Binlerce çeşit bitki örtüsü vardır. Bazı bölümleri ormanı andırır. Çölden kayalıkların hakim olduğu tepeler tırmanılıp, 10 yıl önce kurulan suni gölün etrafından en sonunda Hazar Denizi kıyılarına varılacak. Marı, Ahal, Dışoğuz ve Aşkabat kentleri geçilecek. Güzergah uzun ve tabiat harika... Devlet farkındalık yaratmak için bir çok noktada mola yerleri hazırlamış. Her mola merkezinde 3 bin kişilik yemek hazırlanacak. konser ve sergiler gerçekleşecek. Dünyaya tanıtmak için işi sıkı tutmuşlar. Yarışa katılan araçların teknik servisleri kuruluyor, iyi kalite yakıt ve yağ devlet tarafından karşılanacak. Ve elbette dünyaca ünlü Ahılteke atlarının gösterileri yine "ak ev" olarak bilinen Türkmen Çadırları kurulacak.

Değerli ağabeyim Selahattin Baysal, ömrünü Türkmenlere adamıştır. Türkiye'de son yıllarda Yunan adalarına gidenlere seslenerek "Orada harcayacağınız paranın yarısı ile ata toprakları görülmeli" diyor. Türkmenistan devleti havayolları ve diğer imkanlarını bu ralliye seferber etmiş. Hazar kıyısında Türk Müteahitlerce inşa edilen turizm tesisleri dünya ile rakabette. Sadece Türkiye'den değil dünyanın her yerinden turistler gidiyor. Büyükelçi Işankuli Amanlıyev'e vize problemini sorduk. Vize konusunda her türlü kolaylığın sağlandığını belirtti. Yarışların yapılacağı güzergahın amatör sporcular ve turistlere de açık olduğunu söyledi. Bir tarafta çöl, öte yanda dağlar, ırmak kıyıları ve tarihi kent merkezlerinden denize ulaşmak her coğrafyada bulunamaz.

Gelin bu yıl tatil programınıza Türkmenistan'ı ekleyin. Bu fırsat her zaman bulunmaz. Büyükelçilik TRT ve diğer ajanslarla anlaşma yaparak uluslararası ralliyi bütün dünyaya seyrettirmeyi planlıyor. Kendi adıma heyecan ile bekliyorum Eylül ayını... Yarışamazsam da o muhteşem güzergahı görme fırsatı bulacağım. Bütün okuyucularımıza tavsiye ederim.

Yazarın Diğer Yazıları