Anayasa’dan Türk ibaresi çıkarılamaz

Anayasa’dan Türk ibaresi çıkarılamaz
AKP’nin, Uzlaşma Komisyonu’na “Yeni anayasa için iki metinli referandum hazırlayalım” önerisine tepki geldi

Çift metinli referandum anayasamızda yok

Halk oylamasının sadece anayasa değişikliğinde olabileceğine dikkat çeken eski Adalet Bakanı Türk, “Yeni anayasada başkanlık sistemi öngörülür ise o anayasa halkoyuna sunulur. Böyle bir halk oylaması usulü yok” ifadesini kullandı. 

 

Anayasa’dan Türk ibaresi çıkarılamaz

Çift metinli referandum yönteminin Anayasa’da bulunmadığını söyleyen Eski Bakan Sami Türk, AKP’nin birleştirici olmak amacıyla yeni anayasada Türk sözcüğünü kullanmak istemediğini belirtti

EskiAdalet Bakanı ve DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk, halk oylamasının sadece anayasa değişikliğinde olabileceğine dikkat çekti. Türk, “Bizim Anayasamızda öngörülen halk oylamasının tek şekli, anayasa değişiklikleri için. Yani yapılacak olan yeni anayasada başkanlık sistemi öngörülür ise o anayasa halkoyuna sunulur. Sadece parlamenter sistem mi, başkanlık sistemi mi olsun böyle bir halk oylaması usulü yok. Böyle bir şey yapmak için anayasa değişikliği yapmak gerekir. Tek durum için halk oylaması yapılır o da Anayasa değişikliği için” dedi.

Böyle yöntem yok

Anayasa değişikliklerinde de 2 tür referandum yöntemi olduğunu kaydeden Türk, şöyle devam etti: “Eğer anayasa değişikliği 330 ile 367 arasında bir oy ile TBMM’de kabul edilirse o zaman zorunlu olarak halk oylamasına sunuluyor. 367 ve daha yukarı bir oyla kabul edilirse halk oylamasına sunulma zorunluluğu yok. Cumhurbaşkanının takdiriyle halk oylamasına sunulabilir. Bunun dışında bir halk oylaması Anayasamızda yok. Parlamenter sistem isteyenler ona oy versin, başkanlık sistemini isteyenler ona oy versin şeklinde bir halk oylaması yöntemi bizim hukukumuzda yok.”

Güçleri yetmez

Sami Türk, çift metinli referandum için anayasa değişikliği gerektiğini, bunun da başlı başına ayrıca ele alınması gereken konu. olduğunu kaydetti. AKP’nin başka bir partiyle iş birliği yapmak zorunda olduğunu ifade eden Türk, şöyle dedi: “367 oyun altında kaldığı takdirde halk oylaması zorunluluğu sınırları içinde kalabilir. Böyle bir halk oylaması yapılması için anayasa değişikliği yapmak gerekir. AKP’nin yapmak istediği değişikliklerden biri de birleştirici olmak için Türk sözcüğünü söylememek. Anayasa’daki Türk ibaresi hukuki anlamda etnik bir kimlik değil. Bir vatandaşlık kimliği. Türk devletine vatandaşlık bağı olan herkes Türk’tür. Vatandaşlık kimliği olarak Türk. dünyanın herhangi bir yerinden gelen kişi vatandaşımız olsa Türk oluyor. Herhangi etnik tanımlama yok Anayasa’da. Değiştirmek kolay değil. Siyasi haklar başta olmak üzere birçok maddede Türk ibaresi geçiyor. Örneğin, ’Her Türk seçme ve seçilme hakkına sahiptir’ifadesi vardır. Siz hangi millet için anayasa yapıyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti’nin, yani bu milletin adı Türk milleti, kaldıramazsınız. AKP bu çaba içinde. Bunu yapmaya güçleri yetmez. Bu anayasa Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin anayasasıdır. Halk oylamasına giderse Türk milletine sunulacaktır.”