Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başlıyor!..

Elektronik postama gelen en ilgi çekici ve keyifli etkinlik haberiydi “Ankara Engelsiz Filmler Festivali.” Sinemaseverlere kapılarını ilk kez geçen yıl açan, engelli olan ya da olmayan tüm izleyicilerin birlikte film izlemesine imkan sağlayan festival 20-25 Mayıs’ta (2014) başlıyor. 
Türkiye’deki görme, işitme ve ortopedik engellilerin ulaşabildiği ilk film festivali olma özelliğini de taşıyan etkinlikte tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olan için ise işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterilecek. 
Engeli olmayanlar için ise festival stantlarından edinilecek kulaklıklar ile filmleri izleme imkanı sağlanacak. Festival süresince yönetmen ve film ekipleriyle gerçekleştirilecek olan söyleşiler de işaret dili çevirmenleri eşliğinde seyirciye aktarılacak. Bu müthiş hizmeti ve ayrıntılı alt yazı uygulamasını, Türkiye’de ilk defa izleyicisiyle buluşturan sivil toplum örgütü ise “Sesli Betimleme Derneği” 
Ankara Engelsiz Film Festivali, 20 Mayıs Salı akşamı Opera Sahnesi’ndeki açılış töreni ile başlayacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesindeki gecede ev sahibi Puruli Kültür Sanat. Festivalin bu yılki ana sponsorluğunu Halkbank üstleniyor. Anadolu Jet ve Peugeot ise festivalin ulaşım sponsoru olarak hizmet veriyorlar. 
Geçen yıl ilki gerçekleştirilen festival, bu yıl da Türk ve dünya sinemasının en seçkin ve en iyi örneklerini ağırlayacak. Festivaldeki etkinlikler sadece film gösterimleri ile sınırlı değil. Uzun, kısa ve belgesel filmlerin yanı sıra, film sonrası söyleşiler, çocuklar için atölye çalışmaları gibi yan etkinlikler de izleyici ile buluşturulacak. 
Festival kapsamındaki engelsiz yarışma ise engeli olan seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını da tattıracak. Son dönem Türk sinemamızın en iyi örneklerinin seyirci özel ödülü, en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödülleri için yarışacağı engelsiz yarışmada, yurt içi ve yurt dışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmler de yer alacak. 
Başka bir güzellik daha var. Ayrıca seyirciler yarışmada yer alan filmleri oylayarak seyirci özel ödülünü de belirleyecekler. Tüm bu gösterimlerin sonrasında gerçekleştirilecek olan söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma imkanını bulacak fanatik sinemaseverler için kaçırılmayacak bir fırsat. 
Engelsiz yarışmada Alphan Eşeli’nin “Eve Dönüş - Sarıkamış 1915” (2013 yapmı), Melik Saraçoğlu ve Hakkı Kurtuluş’un “Gözümün Nuru” (2013), Ramin Matin’in “Kusursuzlar” (2013), Onur Ünlü’nün “Sen Aydınlatırsın Geceyi” (2013) ve Reha Erdem’in “Şarkı Söyleyen Kadınlar” (2013) adlı filmleri yer alıyor. 
Yarışmanın ödülleri 
25 Mayıs Pazar günü Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek ödül töreni ile sahiplerini bulacak. Festivalin dünyadan bölümü, dünya sinemasının nabzını tutmak isteyenler için de 3 farklı film sunuyor. Kısa film severler için ise,  “Uzun lafın kısası”  bölümündeki 6 yerli, 4 yabancı kısa film ile farklı dünyalardan farklı hikayelere tanıklık edecekler. Festivalin en güzel taraflarından biri de çocukların unutulmamış olması. Çocuklara özel hazırlanan film seçkisi, engeli olan çocukların engeli olmayan yaşıtlarıyla birlikte film seyretmelerine de imkan sunuyor. Tüm bu etkinliklerin festival mekanları ise Ankara Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi. Ayrıca köşemden duyurmak isterim ki festivaldeki bütün gösterimler ve etkinlikler ücretsiz. Bu keyifli haftayı hep birlikte paylaşalım ve kaçırmayalım derim. 

Yazarın Diğer Yazıları