Ankara’da IŞİD tansiyonu yükseldi

Ankara’da IŞİD tansiyonu yükseldi
ABD’ye tam bir güvensizlik hakim. IŞİD operasyonu Suriye’nin kuzeyinin Kürtlere peşkeş çekilmesi olarak görülüyor!..

Çıkarları tehlikede
Başkentİn derin koridorlarında şu analizler yapılıyor; Barzani referandum yapacaktı. ABD, IŞİD’e operasyon kararı alınca hemen vazgeçti. Nedeni ise şu; ABD kendi petrol şirketlerinin güvenliği ve çıkarlarının peşinde. Kürtlerin Irak’tan kopması halinde çıkacak bir Arap-Kürt çatışmasında, Kürtlerin yenilgiye uğrayacağını ve çıkarlarının tehlikeye gireceğini gördüler. 

Ilımlı çatışma istiyor
Kürtlerİn hesapsızca ve heyecanla hareket ettiğini düşünüyorlar. Arap-Kürt çatışmasına İran da dahil olur. Denize inene kadar YPG’ye kimse dokunmaz. ABD, manivelası IŞİD ile bölgede oyun oynuyor. Ilımlı çatışma ortamını devam ettirerek hem İsrail’in güvenliğini sağlamaya hem de kendi çıkarlarının kesintiye uğramamasına çaba gösteriyor. 

Soru işaretleri
* IŞİD saldırdı, peşmerge 
kaçmaya başlayınca ABD 
neden müdahil oldu.
* PKK-YPG Suriye sınırında yaklaşık 450 kilometreyi işgal etti. Birkaç olay dışında 
neden IŞİD, PKK-YPG’ye 
hiç dokunmadı?
* ABD, IŞİD’e 400’ü savaş uçakları, gerisi İHA’larla 700’e yakın hava saldırısı düzenledi. IŞİD, El-Kaide gibi dağınık ve mağaralarda saklanan bir örgüt değil. Düzensiz de olsa toplu yaşayan bir örgüt. Tüm bu hava saldırılarına rağmen neden IŞİD’ten ancak 4 kişi öldürülebildi?
* ABD, IŞİD’in kendi topraklarında yapabileceği bir terör eyleminden çok korkuyor. Ortak operasyon için harekete geçildiğinde neden kendi savaş uçaklarından daha çok koalisyon güçlerinin uçaklarını kullanmak istiyor?
* IŞİD militanlarının Türkiye’ye girmeleri ve birçok yerde bomba patlatmaları çok kolay. ABD, bunu bilmiyor mu?


Ahmet Takan yazısı için tıklayın