Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Ankara'da tiyatro rüzgarı

Ankara Devlet Tiyatrosu’nun belirlenen Aralık 2011 programına göre sahneleri devam eden oyunlar ve yenilikleriyle dopdolu. Eski turdan devam eden ve ilgiyle izlenen Ali Berktay’ın yazdığı Emel Mesci’nin yönettiği “Kerbela” 2-4-9-11-27-30 Aralık tarihinde Büyük Tiyatro’da izlenebilecek. “Kerbela”, İslamiyet’in kuruluşunda var olan demokratik ögelerin yok edilmesine, hilafetin saltanatlaşıp Doğu’nun klasik devlet yapılanmasına (nemrutlaşmasına) ve şeriatın bu saltanat - devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsüdür.

Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluşunun 100.Yıl Dönümü kapsamında sahnelenen “Bir Tayyare Serüveni” ise, 13 - 18 Aralık tarihlerinde Büyük Tiyatro’da izlenebilecek. Firdevs Aylin Tez’in yazdığı oyunu Mehmet Ege yönetti.

Turan Oflazoğlu’nun uzun süredir perde açan çok konuşulan oyunu “Genç Osman” ı Şakir Gürzümar yönetti. Eser, 20-23-25 Aralık’ta yine Büyük Tiyatro’da izleyicisi ile buluşuyor. Konusuna kısaca tekrar göz atalım. “İnsanlığın üstün bir anlayışa yükselmesi ancak büyük birinin batmasıyla olur. Bazen halkın gecesine Tanrı’nın uzattığı bin güneş birden ışık salsa onun kadar genişletmez bilinç ufuklarını.”

Çayyolu Cüneyt Gökçer sahnesinde ise, usta yönetmen Haldun Dormen’in yazıp yönettiği yeni başlayan müzikal oyunu “Kantocu” 1-11 Aralık tarihleri arası izlenebilecek. Cumhuriyet’in ilanından hemen önceki dönemde Ermeni bir kantocu olan Verjin’in aslında Müslüman olmasının ortaya çıkışı, aşk ve sahne hayatı konu ediliyor. Keyifli bir müzikal mutlaka izlenmeli. Özellikle de turne oyunu olarak birçok izleyici ile buluşacak olan eser birçok ilimizde de sahnelenecek.

Metin Arslan’ın yazıp yönettiği “Benim Tatlı Meleğim” ise keyifli bir çocuk oyunu. 2-4-23-25 Aralık tarihlerinde küçük izleyicileri ile Çayyolu Sahnesi’nde buluşacak. Ve diğer bir çocuk oyunu “Narnia Günlükleri” eski turdan devam ediyor. Brita Kutchmy’nin oyununu Işıl Kasapoğlu yönetmiş 9-16-18 Aralık’ta izlenebilir. Çok renkli keyifli bir masal kaçırmayın derim.

Şinasi sahnesinde Tony ve Pulitzer ödüllerinin sahibi Tennessee Williams’ın yazdığı Amerikalı rejisör Jason Hale’in yönettiği “Sırça Kümes” izlenebilir. Oyun değişen dünyanın dansına ayak uydurmaya çalışan bir ailenin öyküsünü ele alıyor.

Yine aynı sahnede Ulviye Karaca’nın yönettiği çocuk oyunu “Nereye Koşuyorsun Minik Tay” 18-25 Aralık’ta, tiyatronun genç yaşta kaybettiği sanatçılarından Mehmet Baydur’un oyunlaştırdığı “Elmas Hırsızları” ise 20-24 Aralık’ta Şinasi’de sahnelenecek. Oyun hukuk ve adalet kavramını işliyor.
Küçük Tiyatro’da Moliere’in eseri “George Dandın” 1-10-20-24 Aralık’ta izlenebilir. “Keloğlan Keleş Oğlan” çocuk oyunu 4-7-11-14-18-21-25 Aralık’ta yine Küçük Tiyatro’da küçük izleyicilerini bekliyor.
Akün sahnesinde 1-11 Aralık Aristophanes’in “Barış” isimli oyununu Yücel Erten yönetmiş. 2400 yıl öncesinden kalma eski bir komedya ama hâlâ güncel, izlenmeli.

Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaraları” eski turdan devam ediyor. Usta yönetmen Rüştü Asyalı sahneye koymuş.

Ödüllü oyun “Gizler Çarşısı” 20-24 Aralık’ta yine Akün’de sürüyor. Suat Derviş’in uzun süredir oynayan Gülriz Sururi’nin yönettiği “Fosforlu Cevriye” 4 yıldır perde diyor. 27-30 Aralık’ta Akün’de.
Altındağ’da eski keyifli bir oyun “Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun” 1-3-27-30 tarihlerinde, Boğaçhan 4-11-18 Aralık’ta izlenebilir.

İrfan Şahinbaş sahnesinde “Yastık Adam” 1-3-7-8-10-28-29 Aralık’ta izleyici ile buluşuyor. Kurgular, öyküler ve gerçek bu oyunda karışıyor, yönetmen İlhan Yazar.

Stüdyo Sahne’de yine gündemden düşmeyen Behzat Ç. dizisi ile başarılı bir performans sergileyen tiyatro oyuncusu Erdal Beşikçioğlu’nun tek kişilik oyunu, “Bir Delinin Hatıra Defteri” ise, 6-9-11-20-23-25 Aralık’ta izleyenleri ile buluşuyor. Eğer bilet bulabilirseniz ünlü yazar Gogol’ün bu harika oyununu kaçırmayın.

Bu turda sütunuma sığdırabildiklerim, sizin için seçtiklerim,
iyi seyirler.

Yazarın Diğer Yazıları