Annan Planı'nda AKP'nin müttefiki olanlar Erdoğan'ı dinlemedi

Annan Planı'nda AKP'nin müttefiki olanlar Erdoğan'ı dinlemedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC parlamentosunda konuştu. Erdoğan’ın konuşma yaptığı oturuma Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) tarafından boykot edildi. Yaşanan bu durum 2004’te Rauf Denktaş’ın TBMM’de yaptığı konuşmanın Erdoğan tarafından boykot edilmesini hatırlattı.

Kuzey Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi''nde ana muhalefetteki 12 milletvekiline sahip Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile 3 vekile sahip Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Erdoğan''ın konuşma yapacağı oturuma katılmadı.

CTP’nin eski lideri ve KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat kararı doğru olarak yorumlarken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, yazılı açıklama yaparak, Meclis''teki muhalefet partilerinin boykot kararına tepki gösterdi.

Söz konusu partiler Kıbrıs Türk’ünün imhası eleştirilerini alan Annan Planı sürecinde AKP iktidarı ile birlikte hareket ediyordu.

KKTC’de yaşanan bu tablo, 17 yıl önce Türkiye’de yaşananları akıllara getirdi.

17 yıl önce, 2004’de Annan Planı referandumu öncesinde dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın TBMM’de konuşma yapacağı oturumu dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan boykot etmiş ve TBMM Genel Kurulu’nda yer almamıştı.

Denktaş''חו konuşması sırasında CHP milletvekilleri tam kadro halinde Genel Kurul salonundaydı. AKP''lilerin bazıları ise Genel Kurul''a katılmadı. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, SP Genel Başkanı Recai Kutan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gibi isimler de Denktaş'' חו konuşmasını izledi.

TBMM Genel Kurulu''na katılmayan dönemin başbakanı Erdoğan, aynı saatlerde Türk-İş Genel Merkezi''ni ziyaret etti. Denktaş''ın konuşmasını izleyen bakanlardan dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, "Sayın Denktaş''ın görüşlerini öğrenmek için Meclis''te oturup takip etmek şart değildir" dedi.

Erdoğan oturumdan günler önce önce yaptığı açıklamada: “Erdoğan, Denktaş’ı kendilerinin çağırmadığını, ancak Meclis Danışma Kurulu’nun böyle bir karar aldığını belirtti. “Tavır alacak mısınız?” sorusuna “Hayır” yanıtını veren Erdoğan, Denktaş’ı Genel Kurul’da dinlemeyeceğini de ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’le haftalık görüşme randevum var. Bu yüzden Genel Kurul’daki görüşmelere katılmayacağım” dedi.

ERDOĞAN’DAN DENKTAŞ’A: NE ANLATACAKSAN KIBRIS’TA ANLAT…

Erdoğan 11 Nisan 2004’te Milliyet gazetesinde yayınlanan bir demecinde ise Annan Planı sürecinde sık sık Rauf Denktaş’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerden rahatsızlığını şu ifadelerle dile getirmişti:

“…yapılacak bir şey varsa, buyur Kıbrıs’ta onu yap. Ne anlatacaksan Kıbrıs’ta anlat. Ama Türkiye’ye gelip de bazı marjinal gruplarla birlikte ben KKTC’nin Cumhurbaşkanı’nın bu tür toplantıları yapmasını maalesef üzüntüyle izliyorum ve bunu kendisine de söyledim." 

İlgili Haberler