Anne sütü, kanser hücresini yok ediyor

Anne sütü, kanser hücresini yok ediyor
Emzirme Danışmanı Uzm. Dr. Pakize Elif Erkul, anne sütünde bulunan 'hamlet' hücrelerinin kanser hücrelerini tanıyarak yok ettiğini ve bebeği lösemi, lenfoma gibi kanserlere karşı koruduğunu bildirdi

Liv Hospital Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Emzirme Danışmanı Uzm. Dr. Pakize Elif Erkul, anne sütünde bulunan 'hamlet' hücrelerinin kanser hücrelerini tanıyarak yok ettiğini ve bebeği lösemi, lenfoma gibi kanserlere karşı koruduğunu bildirdi.

Erkul tarafından yapılan yazılı açıklamada, anne sütünde bulunan 'hamlet' hücrelerinin kanser hücrelerini tanıyarak yok ettiğini ve bebeği lösemi, lenfoma gibi kanserlere karşı koruduğunu vurguladı. Yenidoğan dönemindeki beslenmenin sağlık üzerinde hem kısa hem de uzun dönemde önemli etkileri var olduğunu, doğru ve yeterli beslenmenin büyüme ve gelişmenin yanı sıra hastalıklardan korunma için de gerekli olduğunu ifade eden Erkul, ayrıca anne sütünün çocukları, pnömoni, orta kulak iltihabı, menenjit, ishal gibi bulaşıcı hastalıklardan da koruduğunu belirtti.

IQ SEVİYESİ YÜKSEK

Erkul, bebeklere ilk 6 ay tek başına, 6 aydan sonra da tamamlayıcı gıdalarla birlikle 2 yaşa kadar anne sütü verilmesinin en uygun olduğuna dikkat çekti. Anne sütü alan bebeklerin gelişimsel testlerde daha başarılı oldukları ve IQ puanlarının daha yüksek olduğunun saptandığını kaydeden Erkul, annelerin en çok merek ettikleri ve tedirgin oldukları konunun anne sütünün bebekler için yeterli olup olmaması olduğunu hatırlattı. Erkul, anne sütünün yeterliliğini gösteren en önemli kriter bebeğin kilo alımı olduğunu vurgulayarak, "İlk 1 hafta içinde bebekler doğum kilolarının yüzde 5-10'unu kaybeder. Bebek 15 günlük olduğunda doğum kilosuna dönmüş veya üzerine çıkmış olması ve ilk 6 ay ayda 500 gram veya üzerinde kilo alması anne sütüyle iyi beslendiğinin en iyi kanıtıdır." dedi. 

KANSERDEN KORUYOR

Emzirmenin anneyi kansere karşı korurken aynı zamanda doğumdan sonra rahmin daha çabuk toparlanmasını sağlayarak kansızlık oluşumunu önlediğini belirten Erkul, "Emzirme sayesinde anneler doğum sonrasında daha kolay kilo verir. Anneler bebeklerini emzirerek günde ortalama 500 kalori verilebilir. Aynı zamanda emziren annelerde de meme, yumurtalık ve rahim kanserleri daha az görülür." ifadelerini kullandı.