Anneler uyanın!

Ömrümüzün önemli bir bölümü pencere önünde sokağı seyretmekle geçiyor. Sokak, 6-7-8-9-10 ile11-12-13 yaşlarında kız ve erkek çocukların bisiklet bindiği, kaykay yaptığı cıvıl cıvıl kaynayan bir sokak.

 Biz, sokakta oynayan bu çocukları seyrederken annelerinin sevmediği gibi bir hisse kapıldık. Evet, üstleri başları iyi, yani güzel giyecekler almışlar. Ayakkabıları marka. Gelin görün ki, sokakta ne yiyip ne içtiklerinden haberleri yok. Evimizin altında bir market var. Eline para geçen çocuklar doğruca markete giriyor, tuz ve yağ içeren patates cipslerini ve kola alıp çıkıyor. Akşama kadar bazen bir çocuğun iki, üç kola aldığına, iki üç poşet patates cipsi yediğine şahit oluyoruz.

Ünlü yazar Karen Hill ‘Yeteeerr Artık Diyet Yapmak İstemiyorum’ adlı kitabında bu içeceklerin neden olduğu 12 hastalığı anlatıyor ve  ‘Türkiye’de adeta bir kola bağımlılığı var’ diyor.

İşte Karen Hill’in diyor ki...

Bazıları günde bir-iki litreyi geçiyor adeta su yerine kola tüketiyoruz

Öncelikle kola korkunç bir bağımlılık yaratan içecektir. Uyuşturucuyu bırakmak kadar zahmetlidir.

İnsanların kolayı bırakmakta çok güçlük çektiğine değinen Hill, Bırakmaya karar verdikleri ilk gün korkunç migren ağrıları, titremeler asabilik ve uykusuzluk yaşıyorlar.

Fakat iki günü atlattıktan sonra bomba gibi oluyorlar.

İşte bırakmanız için en önemli 12 hastalığa sebep...

1- Fazla kilo ve yağlanma

2- Karaciğer hasarı

3- Diş çürümesi

4- Böbrek taşları ve Kronik böbrek hastalığı

5- Asit reflü

6- Kemik erimesi

7- Hipertansiyon

8- Kalp hastalığı

9- Sindirim bozukluğu

10- Alzheimer (hafıza kaybı)

11- Kanser

12- Şeker Hastalığı

Çocukları bu kolaları içer, paket paket tuzlu ve yağlı patates cipslerini yerken anneleri evde ne yapıyor acaba? Çok yüksek bir ihtimalle reytingi yüksek bir televizyon programına takılmış, kendilerinden geçmişlerdir... Erkeklerin işte olduğu bu saatte o programlara bu reytingi anneler vermiyorsa, kimler veriyor!

Bu kolaları içen, bu tuzlu ve yağlı patates cipsleri ile karnını şişiren yarının şeker ve kanser hastaları olacak çocuklara anneleri tencere yemeği yedirebilirler mi? Tencere yemeği yese çocuklar bu sağlıksız içecek ve yiyeceklere saldırır mı? Aylardır dikkatle bakıyorum, marketten bir tane süt alan, ayran alan çocuk görmedim. Varsa kola, yoksa patates cipsi...

Şimdi biz bu annelerin çocuklarını sevdiklerinden söz edebilir miyiz? Çocuğunu hayatta hiç işine yaramayacak TV programlarına tercih eden bir anne, en azından şuursuz bir anne değildir de nedir? Bu hale,  “Bize ne?”  diyemeyiz; her çocuk anne ve babanın çocuğu olduğu kadar hava gibi, toprak gibi, aynı zamanda bu vatanın da bir değeridir. Yarınımızı onlar inşa edecek, vatanımızı, mukaddesatımızı onlar koruyup kollayacak. Çocuklukta yediği içtiği ile hastalanmış, kendi canının derdine düşmüş çocuklarla böyle bir gelecek inşa edilebilir mi?

Anneler, size yalvarıyorum, çocuğunuza sahip çıkın. Babalar, sizler de eve döndüğünüz zaman bu konularla biraz ilgilenin...

Bu konuları gündemine almayan siyasi partilere zaten söyleyecek bir sözümüz yok. Onların her demeçleri, her halleri,  “Nefsim”  diyor, başka bir şey demiyor...

Yazarın Diğer Yazıları