Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Antalya beklentileri

Türk siyasi hayatında Antalya'nın yeri ve önemini tartışmaya açmak yerine bu kentte geçmişten bu yana CHP hakimiyetinin MHP yüzünden kaybolduğunu belirterek başlayalım yazıya.

60'lı ve 70'li yıllarda Türk milliyetçileri ve ülkücüler Türkiye'nin en uzun sahiline sahip kentte kendilerine zemin bulmakta çok zorlandılar. 80 sonrasında istikrar ile en fazla büyümeyi yaşayan MHP'nin Antalya'daki en büyük sıkıntısı Ankara'nın paraşütleri. Yıllarca milletvekili aday listesi başkentten yollanmış.1999'da ön seçim heyecanı ve aday sıralaması ile oylar tavan yapmıştı. Ardından yerel dengeler göz ardı edilerek Ankara'nın listesi dayatılınca kan kaybetmiş MHP.

Üzerine bazı ilçelerdeki belediye başkanlarının belirlenmesine de müdahale edilince kırgınlıklar had safhaya yükselmiş. Bir dönem 11 ilçe belediyesini alan MHP, bugün sadece Korkuteli, Alanya ve Kemer ile yetiniyor.

 Tüm Türkiye'de olduğu gibi Antalya'yı da değişim heyecanı sarmış. Geçmiş yıllarda yapılan imza kampanyalarına destek veren Antalya'da adaylar arasında öne çıkan isim Meral Akşener. Ancak ülkücüler başta Prof. Dr. Ümit Özdağ olmak üzere tüm adayların yönetimde bulunması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Akşener'in Antalya programını Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe, Gazipaşa İlçe Başkanı Mehmet Yüksel ve üst kurul delegesi Musa Ertugay hazırlıyor. Gazipaşa ve Alanya'dan sonra Konyaaltı'nda yapılacak açık hava toplantısının büyük bir mitinge dönüşeceğinden emin görünüyorlar.

Akşener rüzgarı sadece MHP'yi değil geçmiş dönemlerde merkez sağ denilen partilere oy vermiş kitleleri de umutlandırmış. DP, AP ve DYP çizgisi Antalya'da köklüdür. 1999'da MHP'ye destek veren bu kitle AKP'ye mahkûm edilmiş olmanın acısını hissediyor olmalı ki olağanüstü arayışa girmiş. MHP'de değişim gerçekleştiğinde Antalya'da şu anda üçüncü sıraya gerileyen MHP'nin birinciliğe yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Karşılama hazırlıkları esnasında dikkatleri çekenlerden birisi de bugüne kadar hep geri planda kalmış kadınların ön plana çıkmaları. Sadece MHP'li değil CHP'li kadınlar da Akşener'i karşılamak için alana iniyorlar. Birkaç seçim AKP'ye oy veren kadınlar da "Artık yeter sırada Akşener" diyorlar.

Turizmin başkenti sayılan Antalya'yı bu yıl zor günler bekliyor. Bu mevsimde yarı doluluk oranını bulan otellerin çoğu açılmamış bile. 200 binden fazla turizm çalışanı işsiz. Turizmin dolaylı kazanç kapıları da kapalı. Çiftçi ve üretici Rusya'ya ihracat darbesinden sonra otellere satış umudunu yitirmiş. Borç gırtlakta. Bu gidişle kentteki yüzlerce otelin haciz ile haraç mezat satılacağı konuşuluyor.

 

Uzun yıllar Antalya'da MHP'nin çeşitli kademelerinde görev yapan MYK üyeliğine de seçilen Baki Küçükokutan'dan kentin beklentilerini sordum. Baki Bey son dakikada Tosya ve Gemerek mahkemelerinden çıkan kararı, tükenmişlik sendromuna bağlıyor. Böylesi girişimlerin, imza vermeyen delegeleri de hedefe kilitlediğini vurguluyor. MHP genel merkezinin zaman kazanmaya yönelik çabalarının yetmeyeceğini kongrenin mutlaka toplanarak iktidar hazırlığının bir an önce başlamasının gerektiğini belirtiyor.

Yarın da Antalya notlarına devam edeceğiz.

 

Yazarın Diğer Yazıları