Antep fıstığının fiyatı neden yükseldi?

Antep fıstığının fiyatı neden yükseldi?
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fiyatı tavan yapan antep fıstığı tatlıcıları ve toptancıları isyan ettirdi. Toptancılar, fiyat artışına iç fıstıkları ellerinde bulundurup piyasaya sürmeyen stokçuların neden olduğunu söyledi.

Rami Kuru Gıda Hali'ndeki, kabuklu fıstığın fiyatı 65 liradan, tatlılarda kullanılan İç Antep fıstığının fiyatı ise 210 liraya satılıyor. Toptancılar, kuru yemiş fiyatlarının artmasından şikayetçi olduklarını ve bu durumun satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

İç fıstık fiyatlarının artmasıyla satışların düştüğünü söyleyen Kuru Gıda Toptancıları'ndan Ağıt Uluhatun, "Şu anda Antepli tüccarlar malı saklıyor, satmak istemiyor. Onlar fırsatçılık yaptığı zaman biz de almıyoruz. Tatlıcılar mal almaya geliyor, fiyatları görünce almıyorlar biz de satmak istemiyoruz. Önceden 4-5 kilo Antep fıstığı satardım şimdi 200 gram,yarım kilo satıyorum" diye konuştu.

İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor. Yerli fıstığının fiyatları çok yüksek olduğu için müşterilere veremiyoruz, onlar da zaten almıyorlar. Tezgahta yer alan ithal fıstıklar ise Özbekistan, Tacikistan, Afganistan gibi Orta Asya cumhuriyetlerinden geliyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler