Nükleer santrale karşı insan zinciri

Nükleer santrale karşı insan zinciri
Nükleer santrale karşı insan zinciri

Akdeniz kıyısında nükleer santral kurulmasına karşı çıkan bir grup çevreci, Antalya'daki falezler üzerinde insan zinciri oluştu

Antalya Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir grup çevreci, Akdeniz kıyısında nükleer santral kurulması kararını insan zinciri kurarak protesto etti.


Konyaaltı Plajı'na inen varyant girişinde toplanan Antalya Nükleer Karşıtı Platform üyesi 60'a yakın çevreci, ellerinde nükleer santral karşıtı afiş ve fotoğraflar taşıdı. Platform Sözcüsü Hediye Gündüz, gazetecilere yaptığı
açıklamada, 11 Mart tarihinin Japonya'daki deprem ve tsunaminin yıldönümü olduğunu hatırlattı. Bu depremin ardından Fukuşima kentindeki nükleer santralde radyasyon sızıntısı başladığını anımsatan Gündüz, sızıntı nedeniyle binlerce insanın bölgeden uzaklaşmak zorunda kaldığını kaydetti.


Nükleer santrallerin enerjide çözüm olma misyonunu tamamladığını savunan Hediye Gündüz, Akdeniz kıyısında yapılması planlanan nükleer santralin birçok sakıncası olduğunu iddia etti. Akkuyu Nükleer Santrali'nin faaliyete geçmesi halinde santral içindeki 4 reaktörün soğutulması için saniyede 30-40 ton suya ihtiyaç olacağını belirten Gündüz, bu suyun Akdeniz'den karşılanacağına işaret etti.


Gündüz, 24 saat çalışacak reaktörler nedeniyle Akdeniz'in tüm suyunun reaktör içine gireceğini öne sürerek, "Küresel ısınmaya bir de nükleer santralin ısıtması eklenirse, Akdeniz, canlılar için yaşanmaz hale gelecektir" dedi. Hediye Gündüz, Akkuyu'ya yapılacak nükleer santralin Antalya'daki turizm faaliyetlerine de zarar vereceğini, santrale ilişkin en küçük bir söylentinin bile, rezervasyon iptallerine neden olabileceğinin altını çizdi. Nükleer enerjiye alternatif olarak güneş enerjisinin kullanılmasını isteyen Hediye Gündüz, Türkiye'de nükleer santral istemediklerini vurguladı. Grup üyeleri daha sonra el ele tutuşup sloganlar atarak, Konyaaltı Plajı'na inen yolda bir süre yürüdü.