Apple o uygulamayı yasaklıyor mu?

Apple o uygulamayı yasaklıyor mu?
Nisan ayında Rusya tarafından erişime engellenen güvenli mesajlaşma uygulaması Telegram, Apple’ın uygulama güncellemerini küresel olarak engellediğini duyurdu.

Rusya’da nisan ayında çıkan erişime engelleme kararı, yalnızca Rusları değil dünyanın geri kalanındaki Telegram kullanıcılarına da etki etti. Rusya’daki operatörler Telegram’ı engellemek için Amazon ve Google bulutlarındaki 15,8 milyon IP’yi engellemiş, bu nedenle ülkede  birçok dijital servis sekteye uğramıştı.

Telegram CEO’su Pavel Durov, Apple’ın kendilerine küresel yaptırımlar uyguladığını iddia etti. Durov’a göre, Apple nisan ayının ortasından bu yana uygulama için yayınladıkları güncellemeleri kullanıcılara sunmuyor. Uygulama güncellemelerinin olmaması ise yapıştırmalar gibi bazı özelliklerin iOS 11.4’le uyumsuzluk yaşamasına sebep oluyor.

Durov ayrıca uygulama güncellemeleri Apple tarafından yayınlanmadığı için Telegram’ın AB’de yürürlüğe giren Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) kurallarına uyum sağlayamadığını da belirtti. 25 Mayıs’ta yürürlüğe giren GDPR, AB vatandaşlarına verileri üzerinde daha çok hak verirken, şirketlere ise bir takım katı şeffaflık kuralı getiriyor.