Dış politikada değişim bir tercihi yansıtmıyor

Dış politikada değişim bir tercihi yansıtmıyor
Emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu batıya yüzünü dönen bir Türkiye’nin doğru yolda olduğunu ancak bunun bir tercih değil, Rusya’nın da zorlamasıyla gerçekleşen bir savrulma olarak nitelendirilebileceğini kaydetti

Türkiye’nin göreceli de olsa dış politikasındaki değişikliğin zihniyet noktasında bir tercihi yansıtmadığını ifade eden Loğolu, “Bugüne kadar ülke çıkarları açısından aksi yönde savrulan dış politikamız, yine ülke çıkarları açısından doğru yöne girmiş görünüyor. Ancak bu ilkesel bir değişimi, zihniyet değişimini değil, savrulmayı gösteriyor. AB, ABD, İsrail yönünde savruluyor. İlkeli, zihniyet değişimini yansıtan bir politika değil bu” dedi. İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin ikili anlamda ve bölgesel anlamda anlamlı olduğunu belirten emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu, şunları söyledi: “İsrail mutabakat oldu derken Türkiye görüşmeler sürüyor diyor. AKP biraz kamuoyunun ağzının tadını bozmadan kabul ettirmek için ağırdan alıyor. Buna rağmen genel bir anlayış oluşturulmuş durumda. İçeriğine bakınca özrü pas geçelim, tazminat talebi vardı, onun da halledildiği anlaşılıyor. Gazze ablukasının kaldırılması çok zor İsrail bunu yapmaz. AKP bunu öyle takdim edecek ki, şunları aldık diyerek var olan bazı şeyleri tekrarlayacak.  İsrail’in abluka koymadığı noktaları sıralayıp Türk kamuoyunu avutmaya ve maalesef aldatmaya çalışacaklar. Böyle görünüyor.”

Filistin davası kaynadı

Faruk Loğoğlu, Türkiye İsrail ilişkileri açısından iki önemli boyutun bulunduğuna dikkat çekti. Loğoğlu, “Mavi Marmara mağdurlarının açtıkları davalar var. Bu davaların düşürülme sözü verildiyse bu Türk hukuku bakımından vahim bir durum olur. Hukuk sistemi bakımından vahim. Mağdurların hakları bakımından ise kabul edilemez bir ucuzluk. AKP ile İsrail pazarlık uğruna Hamas’ı da, Filistin davasını da bir kenara bırakıyor. Bu tablodan okuyabileceğimiz bir başka sonuç da bu” diye konuştu. İkili ilişkilerin bir diğer boyutunun da Doğu Akdeniz’deki enerji yatakları olduğuna değinen Loğoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Enerji kaynakları konusunda İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile anlaştı. Türkiye büyük ölçüde dışarıda kaldı. Türkiye ile İsrail’in bu konuda bir anlaşmaya varabilmesi için köprülerin altından uzun süre hem de çok güzel suların akması gerekir. Türkiye İsrail ilişkilerinin bayağı bir ilerliyor olması lazım. Tarafların akıl uçlarında enerji konusu var. Kısa vadede bir sonuç çıkmaz. Ayrıca orada Filistin’in Gazze’den dolayı hakları var. Enerji faktörü var bu ilişkilerde, karşılıklı hamlelerin içinde.”