Öcalan, projenin adını açıkladı

Öcalan, projenin adını açıkladı
İmralı canisinin Asuri, Süryani ve Keldanilere yaptığı çağrı, müzakere metninin içeriğini ortaya çıkardı...

Haber: Salim Yavaşoğlu

“Kurtuluş”un yolunu devlet eliyle duyurdu Teröristbaşı Öcalan, Oslo görüşmeleriyle başlayan ihanet sürecinde aldıkları tavizlerin başında “demokratik konfederal” sistemin olduğunu yazdığı mektupla ortaya koydu. İmralı’dan Asuri, Süryanı ve Keldanilere “devlet eliyle” mesaj gönderen Öcalan, kurtuluşlarının bu sistemle olacağını öne sürdü.

“Öz savunma” ve “başkaldırı”ya hazırlık Ninova’da yaşayan Süryanilerin “öz savunma” oluşturup “başkaldırı”ya hazır olmalarını isteyen Öcalan, “Bölgedeki savaşın aşılması, öz savunma ile mümkün. Kadim kültürün dirilişinin Konfederal Orta Doğu halklar mozaiğinde hak ettiği yeri alacağına dair inancımı yinelemek isterim” ifadelerini kullandı.

ABD, İngiltere ve İsrail’in de isteğiydi
AKP, böylece söz verdiği bir misyonu daha hayata geçiriyor. Kuruluşunda ABD, İngiltere ve İsrail’in AKP’den isteklerinden biri de sınırların değişmesiydi. HDP lideri Demirtaş da, “Dananın kuyruğunun kopacağı noktadayız. Ama bu kez kuyruk değil dana bizde kalacak” sözleriyle süreci dillendirmişti.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan, Oslo görüşmeleriyle başlayan ihanet sürecinde aldıkları tavizlerin başında “Demokratik konfederal” sistemin olduğunu yazdığı bir mektupla ortaya koydu. İmralı Adası’ndan Asuri-Süryanı ve Keldanilere mektup gönderen Öcalan, Asuri-Süryani-ve Keldanilerin kurtuluşunun da bu sistemle olacağını öne sürdü.  Öcalan mektubunda, “Asuri-Süryani-Keldani halkının kendi kadim topraklarında Ortak Vatan-Demokratik Ulus temelli inşa süreçlerine katılmaları, bu doğrultuda büyük yoğunlaşmalara ortak olmaları son derece önemlidir” dedi. Bebek katili mektubunda,  “Bu temelde tüm Asuri-Süryani-Keldani halkını büyük bir özlem ile selamlar, kadim kültürün dirilişinin Demokratik Konfederal Ortadoğu halklar mozaiğinde hak ettiği yeri alacağına dair inancımı yinelemek isterim” ifadelerini kullandı.  Demokratik Konfederasyon fikrini daha önce Öcalan ortaya atmıştı. Öcalan, müzakere sürecinde bu konuyu sürekli gündemde tutarak, en önemli talepleri arasında yer aldığını belirtmişti. Terör örgütü KCK da sözde kuruluş sözleşmesinde buna öncelikli madde olarak yer vermişti. Öcalan’ın  Asuri-Süryani-ve Keldanileri birlikte hareket etmeye çağırdığı mektupla, ülke bütünlüğüne darbe vuracak, sınırları değiştirecek  yeni yapı üzerinde bir anlaşmaya varıldığı ortaya çıktı. Demokratik konfederal sistem, “Kürtlerin siyasi varlıkların tanınması” olarak nitelendirilen demokratik özerkliğin üst aşaması olarak görülüyor. Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de yaşayan Kürtler arasında Türkiye Kürtlerinin önderlik rolünü oynayacağı “yerel yönetimler”in ekonomik ve kültürel ilişkilerin yanısıra “siyasi iş birlikleri”yle oluşturulacak sistem, ileride ayrı bir devletin de yolunu açıyor.

Dananın kuyruğu
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da önceki hafta İstanbul İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Geldiğimiz nokta artık bu mücadelede dananın kuyruğunun kopacağı noktadır” demişti. Demirtaş, “Dananın kuyruğu kopacaksa bugün, 100 yıl önceki gibi, kuyruk değil dana bizde kalacak. Bizi Suriye’deki gibi paramparça etmek isteyecekler. Kürt, Türk ile Arap’la aynı binada aynı şehirde yaşayamaz hale gelirse o zaman işte emperyalistlere ekmek çıkacak” diye konuşmuştu.

AKP’den yardımcı olması istenmişti

AKP’nin kuruluş sürecinde ABD, İngiltere ve İsrail’in AKP’den taleplerinden biri de Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında sınırların değişmesine yardımcı olunmasıydı. Bu konu Merkez Partisi Genel Başkanı Abdurrahim Karslı’nın katıldığı bir televizyon programında gündeme gelmişti. Karslı, evinde yapılan Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak ile  Zaman Gazetesi yazarı Ali Bulaç’ın konuk olduğu toplantıda konuşulanları anlattı. Abdurrahman Dilipak’ın, “AKP’nin bir proje partisi olduğunu” söylediğini belirtti. Dilipak’a göre ABD, İngiltere ve İsrail, AKP’nin kurucularından BOP kapsamında sınırların değişmesine yardımcı olunmasını istedi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Condoleezza Rice, 2003’te Washington Post gazetesinde yayınlanan yazısında BOP kapsamında Fas’tan Basra körfezine kadar Orta Doğu’da bulunan 22 devletin yönetim, sınır ve haritalarının değiştirileceğini, Türkiye’nin de bunların içinde olduğunu belirtmişti. Ve bununla ilgili haritalar yayımlanmıştı.