’Merkez’e büyüme hedefi verilebilir’

’Merkez’e büyüme hedefi verilebilir’
Eski Merkez Bankası (MB) Başkanı ve MHP Uşak milletvekili adayı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası Kanunu’nun bu haliyle herhangi bir değişikliğe ihtiyacı olduğunu düşünmediğini, ancak, siyasi iktidarların isterlerse MB’ye büyüme ve işsizlik gibi hedefler de verebileceğini söyledi

Durmuş Yılmaz, Uşak’taki konuşmalarında; MB’nin uyguladığı politikalarla fiyat istikrarını sağlamaya çalıştığını, öngörülebilirliği arttırıp, döviz kurundaki dalgalanmaların boyutlarını azaltarak büyümeye katkı sağladığını belirtti.  Yılmaz, MB’ye verilebilecek görevler için şunları söyledi,  “Derler ki; fiyat istikrarının, finansal istikrarın yanında büyümeyi de hedeflesin, işsizliği de hedeflesin. Bunlar yapılabilir. Ama bunların uygulanabilmesi için eline birden fazla aygıt verilmesi lazım”.  MB’nin elindeki en önemli aygıtın kısa vadeli faiz oranları olduğunu, onun dışında finansal istikrarla ilgili makro ihtiyati tedbirler bulunduğunu anlatan Yılmaz, dolayısıyla birden fazla hedefin gerçekleşmesi için birden fazla aygıtın olması gerektiğini kaydetti.

Şu anda MB’nin elinde bunun olmadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

 “Merkez Bankası eğer fiyat istikrarını sağlar, buradaki öngörülebilirliğini arttırırsa insanların risk alma iştahını arttırır, kolaylaştırır ve büyümeye katkı sağlar. Orkestra gibi herkes üzerine düşen görevi yaparsa ekonominin daha sağlıklı zemine oturacağını düşünüyorum.”