Protezli bir gaziye daha haciz kıskacı

Protezli bir gaziye daha haciz kıskacı
Maraşlı gazi, Torba Yasa’ya güvenip protez bacak taktırdı. SGK protez bedelini fazla bulup ödemedi

Protezli bir gaziye daha haciz kıskacı

Bankadan kredi çekti

KahramanmaraşIı Nurettin Paksoy, İzmirli gazi Bülent Kocaoğlan gibi gaziler için çıkarılan yasaya güvenerek 8 ay önce bankadan 60 bin lira kredi çekti, protez bacağını elektroniğiyle değiştirdi. Ancak SGK, protez bedelini “yüksek” bulup firmaya ödeme yapmadı.

Borç senedi imzaladı

1995’te K. Irak’a sınır ötesi operasyonda mayına basarak sağ bacağını kaybeden 3 çocuk babası Piyade Uzman Çavuş Paksoy, protez firmasına 33 bin lira borcu olduğunu söyledi. Gazi Paksoy, “Firmaya senet verdik. Her an haciz gelebilir. Ne yapacağımı şaşırdım” diye konuştu.

İzmir’de de yaşandı
Çözümün ya protezi iade etmek ya da borcu ödemek olduğunu söyleyen Paksoy, “Bacağımız vatana feda olsun ama biz de mağdur edilmeyelim” dedi. Bacağını kaybeden İzmirli gazi Bülent Kocaoğlan da SGK’nın uygulaması nedeniyle hacizle karşı karşıya kalmıştı.

19 yıl önce sınır ötesi operasyonda mayına basarak sağ bacağını kaybeden terör gazisi, SGK’nın “protez bacak” bedelini pahalı bulması nedeniyle haciz tehlikesi yaşıyor

SGK’nın gazilere yönelik protez engeline her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Kahramanmaraşlı gazi Nurettin Paksoy, devletin gaziler için çıkardığı yasaya güvenerek 8 ay önce mekanik protez bacağını elektroniğiyle değiştirdi. Ancak SGK, gaziye takılan protez bedelinin yüksek olduğunu gerekçe göstererek ilgili firmaya ödeme yapmadı. Bu durum, gaziyle şirket yetkililerini karşı karşıya getirdi. Senetle 93 bin liralık borcun altına imza atan gazi, rahat yürüyebilme adına bulunduğu girişimin hacizle sonuçlanmasından korkuyor. Sağ bacağını dizinin altından kaybeden Paksoy 1996 yılında malulen emekliye ayrıldı.

60 bin lira kapora
Klasik protezini devletin gazilere torba yasayla tanıdığı haktan yararlanarak nisan ayında 93 bin lira değerindeki elektroniğiyle değiştirdi. SGK’nın 2-3 aylık bir sürede ödeme yapacağına güvenen gazi, bankadan kredi çekerek protezi satın aldığı firmaya 60 bin lira kapora yatırdı. Ancak SGK aradan 8 ay geçmesine karşın hiçbir ödeme yapmadı. Sorunun çözümü için Kahramanmaraş SGK Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen Paksoy, meblağın yüksek olduğu için ödemenin yapılmadığını öğrendi. Protez firmasına 33 bin lira borcu olduğunu kaydeden Paksoy, “Senet imzaladım. Her an haciz gelebilir. Ya protezi geri iade edeceğim ya da borcu ödeyeceğim” dedi.

Evraklarım bekliyor
SGK’dan yetkili heyetin protezi inceleyip uygun raporu verdiğini anlatan Paksoy, geçim sıkıntısı nedeniyle beyaz eşya dükkânında çalıştığını kaydetti. Kirada oturduğunu dile getiren Paksoy daha sonra şunları söyledi: “Evraklarım Kahramanmaraş’taki denetlenmelerde bekliyor. Çocuklarımdan biri İstanbul’da okuyor. Kanun maddesine güvenerek böyle bir girişimde bulundum. Vatan toprağının savunması için mücadele verdim. Bu uğurda bacağım koptu, canımız feda olsun. Ama mağdur edilmeyelim.”  

Devlete güvenip kredi çekerek hata yaptım!

Hakkari Çukurca’da 16 arkadaşını şehit verdiği çatışmada gazi olan Bülent Kocaoğlan’ın banka kredisiyle aldığı protez bacağı için SGK ödeme yapmayınca evine haciz gelmişti. Torba yasadaki “gazi var olan protezlerin en gelişmişini kullanabilir” düzenlemesindeki haktan yararlanmak için başvuruda bulunan Kocaoğlan, SGK’ya güvenip bankadan 50 bin lira kredi çekti. Bu parayı protezi alacağı firmaya kapora olarak yatıran gazi, 135 bin lira değerindeki bacağına kavuştu. Ancak SGK, gaziye 7 ay hiçbir ödeme yapmadı. Haciz kıskacından parası olmadığı için kurtulamayan Kocaoğlan, “Devlete güvenerek hata yaptım” demişti. İzmir SGK Müdürlüğü yetkililer ise “Yeni uygulamaya göre her protez için belirlenen üst sınırı aşanlar için Ankara’da inceleme yapılıyor. O tamamlandığı zaman ödemeyi yapacağız. Ancak sorun bu tür dosyaların yığılmasından kaynaklanıyor” diye açıklama yapmıştı.