Araçtan tasarruf lüksten tasarruftur

Araçtan tasarruf  lüksten tasarruftur
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, makam otomobillerini savunurken söylediği “Türkiye’nin milli gelirinde, bütçesinde çerez parası değil” sözleri yeni bir tartışma başlattı.

Eski Maliye Bakanı, CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı Zekeriya Temizel,  tasarrufun önemli olduğunu ifade ederek, “7 kuruşun değerini bilmeyen insan 7 trilyonun da değerini ve hesabını bilmez” dedi.

Böyle düşünce olmaz

Zekeriya Temizel, dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit’in bütçede tasarruf konusunda çok duyarlı davrandığını anımsattı. Ecevit’in Kartal marka makam otomobili kullandığına dikkat çeken Temizel, “Araç tasarrufu demek lüksten tasarrufun bir simgesidir. Asla küçümsenmemelidir. Küçümsenerek, yapılan şeyleri haklı göstermeye kalmak o olayı biraz daha vahim hale getirir. Bir yerden başlamak gerekir, 1 kuruşun da tasarrufu tasarruftur” diye konuştu. Maliye bakanlarının her kuruşun tasarruf açısından değerini bilmesi gerektiğini kaydeden Temizel, aksine davranışın kötü sonuçlar doğuracağını söyledi. Maliye bakanlarının bütçeden harcanan kuruşun hesabını vermek zorunda olduklarını dile getiren Temizel, “Bu zaten çok küçük bir rakam tutuyor, bu çarçur edilebilir bir anlayışı ortaya koymak, anlam ortaya çıkarabilecek söylemler Maliye Bakanı için doğru sözler değildir” şeklinde konuştu. Koalisyon hükümeti döneminde tasarrufa makam araçlarından başladıklarını vurgulayan Temizel, makam otomobillerinin fiyat ve giderlerinin bütçe içindeki oranı küçük de olsa anlamının büyük olduğunu bildirdi. Lüks tüketimin önlenmesi açısından araç tasarrufunun önem taşıdığını anlatan Temizel sözlerini şöyle tamamladı: “Koalisyon hükümetleri zamanında önce araç tasarrufu ile başladık. Lüksün tüketimini bir yerden başlayarak durdurmak gerekir.”