Araplar’ın Türk düşmanlığı hortladı

Araplar’ın Türk düşmanlığı hortladı
ABD’nin Suriye ve Irak’ı parçalamasına ses çıkarmayanlar konu Türkiye olunca kıyameti kopardı

Arap Birliği’nden Türk düşmanlığı

Arap Birliği ’olağan dışı’ toplantısı sonuç bildirgesinin ilk maddesinde, “Türk askeri birliklerinin Irak topraklarına girmesi, Irak’ın egemenliğine karşı düşmanca tavrı ve Arap milli güvenliğine tehdit oluşu itibarıyla Türkiye hükümeti kınanmıştır” denildi.

Irak, Libya ve Suriye’nin ABD ve İngiltere başta olmak üzere Batı ülkeleri tarafından ezilip, paramparça edilmesine ses çıkarmayan Arap Birliği, konu Irak’ta eğitim veren Türk askerleri  olunca kıyameti kopardı. Arap Birliği’nde dışişleri bakanları seviyesinde düzenlenen olağan üstü toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak topraklarındaki varlığının kınandığı bildirildi. Toplantının ardından basına dağıtılan sonuç bildirgesinin ilk maddesinde, “Türk askeri birliklerinin Irak topraklarına girmesi, Irak’ın egemenliğine karşı düşmanca tavrı ve Arap milli güvenliğine tehdit oluşu itibarıyla Türkiye hükümeti kınanmıştır” ifadesine yer verildi. Bildirgenin ikinci maddesinde de Türk hükümetinden Irak’taki güçlerini kayıtsız şartsız derhal çekmesi çağrısında bulunuldu. Toplantıda ayrıca, Irak’ta Katar vatandaşlarının kaçırılması ve İran’ın Arap ülkelerinin içişlerine karışmasının da kınandığı belirtildi. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi’nin daha önce Türkiye ziyaretinde destek talep etmesi üzerine peşmerge ve yerel grupların eğitimi için Musul’a bağlı Başika bölgesine gönderilen Türk birliği, 4 Aralık’ta nöbet değişimi yapmış ve 150 askerle yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu, askeri eğitmenlere yönelik tehditler konusunda istihbarat alındığını açıklamış, bu nedenle bir güç kaydırması yapıldığını bildirmişti. Ancak Irak hükümeti, egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle birliklerin geri çekilmesinde ısrarcı olmuştu. Türkiye bu gelişme karşısında askeri birliklerini yeniden tanzim etmişti. Son olarak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettireceği bildirilmişti.

Askerimiz Başika’da
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Başika kampındaki son duruma ilişkin, “Eğitimle ilgili askerimiz orada. Koruma birliklerinin yeniden tanzimi devam ediyor” dedi. 


Arap Birliği durumu kavrayamadı
IŞİŞLErİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Arap Birliği’nin Türk askerinin Başika kampındaki
varlığını kınamasına ilişkin, “Arap Birliği’nin açıklaması maalesef, DAEŞ’in başta Irak olmak üzere bölgemize yönelik oluşturduğu tehdidin boyutlarını, bu tehdit karşısında ülkemizin özverili ve kararlı çabalarını kavrayamadığını ortaya koymaktadır” dedi. Bilgiç, Başika/Zelikan’da Iraklı gönüllülere eğitim vermek üzere bulunan Türk unsurlarına dair Arap Birliği tarafından alınan karar hakkındaki
bir soru üzerine, Türkiye’nin bölgede yürüttüğü faaliyet konusunda gerekli tüm açıklamaları daha önce yaptığını ve bunlara ilaveten ifade edilecek bir husus bulunmadığını belirtti. Irak’la, DAEŞ’e karşı işbirliğini geliştirme ve derinleştirmek için gerekli mekanizmaları tesis ederek istişarede bulunma iradelerinde bir değişiklik olmadığını vurgulayan Bilgiç, “Arap Birliği’nin açıklaması maalesef, DAEŞ’in başta Irak olmak üzere bölgemize yönelik oluşturduğu tehdidin boyutlarını, bu tehdit karşısında ülkemizin özverili ve kararlı çabalarını kavrayamadığını ortaya koymaktadır” dedi.