Arınç, federasyoncu light Apo ile görüştü

Arınç, federasyoncu light Apo ile görüştü
Bülent Arınç “federasyon” peşinde koşan Kemal Burkay’ı partisinde ziyaret etti!..

AKP’den federasyon açılımı

Haber: Fatih Erboz

Ziyaret, “iktidar yeni alternatif arayışında” diye yorumlanırken, Arınç, “Kürt sorunu ve çözüm süreci konusunu kendisinden duymak istiyorum” dedi. Burkay da, “Türkiye’nin ileri bir demokrasiye ve barışa ulaşması, Kürt sorununu ve diğer meseleleri diyalog ve uzlaşma yoluyla çözmesine bağlı” ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının desteklediği Burkay, federasyoncu görüşüyle tanıyor. Sözde Sürgünde Kürt Parlamentosu’nun Oslo’daki toplantısında Türkiye’ye federasyon çağrısı yapan Burkay, TBMM Başkanı Çiçek’e sunduğu “Kürdistan Mektubu”nda da, ana dilde eğitim, yeni anayasa ve yeni haklara yer vermişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Kemal Burkay’ı HAK-PAR’da ziyaret etti. “AKP iktidar yeni alternatif arayışında” diye yorumlanan ziyaretin ardından Arınç, “Kürt sorunu ve (sözde) çözüm sürecini kendisinden duymak istedim” dedi. Sözde çözüm sürecinin Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Arınç, “Türkiye’nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için bütün yurtseverler, ülkesini, milletini sevenler mutlaka iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve olumlu kararlar almak durumundadır. Bir izleme kurulu olacaksa kimlerden teşekkül edecek, hangi görevi yapacak; bu henüz netleşmiş değil. Ama prensip olarak bir süreç içerisinde böyle bir kurulun, çözüm sürecini sonuca ulaştırmak üzere gerekli olduğunu düşünürsek, böyle bir kurulu kuracağız” diye konuştu.
Uzlaşmacıymış
AKP’nin çabalarıyla yurda getirilen Burkay, kaçak yaşadığı yıllarda Türkiye’nin bölünmesi anlamı taşıyan “Bana göre gerçekçi ve kalıcı çözüm yani Türkiye’yi bu sıkıntıdan kurtaracak çözüm federasyondur. Eşitlik temelinde federatif yapı oluşturmak ülkenin gerçeğine uygundur” şeklinde açıklama yapmıştı. Silahsız mücadeleyi seçmesinden dolayı da “light Apo” olarak bilinen Burkay, Arınç’la görüşmesinin ardından da yine benzer açıklamalar yaptı: “Biz kutuplaşmadan ziyade, uzlaşma arayan insanlarız. Çözüme tabii inanıyoruz ki bölge ülkelerinin tümü gibi Türkiye bakımından da çok önemli. Türkiye’nin Orta Doğu’daki bu çatışma ortamından uzak durabilmesi, bunu aşabilmesi, ileri bir demokrasiye ve barışa ulaşması, Kürt sorununu ve diğer sorunları diyalog, uzlaşma yoluyla çözmesine bağlı. Destek vermeye, çaba göstermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Çiçek’e “Kürt Mektubu”
Burkay, 5 Aralık 2013’te de TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaret etmiş ve “Kürt mektubu” vermişti. Burkay Mektubunda, “Kürt halkının tüm temel hakları tanınmalıdır. Bunun biçimi federasyondur. Kürt halkı nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu coğrafyada, yani Kürdistan’da federal bir yönetim biçimiyle kendi kendini yönetebilmelidir. Dünyanın başka yerlerinde de benzer sorunlar federal biçimde çözülmüştür. Dünyamızda Amerika, Rusya, Çin, Hindistan, Almanya gibi büyük devletler dahil, uygar ve demokratik ülkelerin çoğu federal biçimlerle yönetilmektedir. Sınırları içinde Kürdistan’ın bir parçasını barındıran komşumuz Irak da federaldir ve Irak Kürdistanı federe biçimde yönetilmektedir. Biz Kuzey parçasında da Kürt halkının, hakkı olan tüm hak ve özgürlüklere kavuşması halinde, Türk halkıyla ve toplumun geriye kalanıyla birlikte barış içerisinde yaşayabileceği kanısındayız ve bunu istiyoruz” demişti.