Arınç-HDP kapışması

Arınç-HDP kapışması
HDP’li Önder’le Arınç arasındaki tartışma restleşmeye kadar dayandı. “Devletle görüşmeyi sekreterya yapacak” diyen Önder’e sert çıkan Arınç, “Öcalan’a sekretarya konusu doğru bir konu değil.

Arınç-HDP kapışması

Böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın ardından Önder, Arınç’a “Buna Arınç karar veremez, sadece biz ve Öcalan karar verir” sözleriyle yüklendi. Tartışmada şimdilik son hamleyi Arınç yaptı ve “Sen önce haddini bil kardeşim” sözleriyle Önder’e sert çıktı.


Haber: Fatih Erboz


Sırrı Süreyya Önder ile Bülent Arınç arasında İmralı canisine tahsis edilecek sekreterya üzerinden başlayan tartışmada karşılıklı sarfedilen sözler giderek sertleşti

Akıllı biçimde yürüyor!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AKP İstanbul İl Danışma Meclisi’nde yaptığı konuşmada, İmralı canisine verilecek sekreterya konusunda tartışma yaşadığı HDP Milletvekili Sırrı Sürreya Önder’e sert ifadelerle yüklendi. Arınç, ihanet süreciyle ilgili “Akıllı biçimde yürütürken yine sürecin inkıtaa (kesintiye) uğramasını isteyenler açıklamalar yapıyor” dedi.


HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreyya Önder’in hafta içinde CNN Türk’te yayınlanan bir programda İmralı canisine tahsis edilecek sekreterya ile ilgili açıklama yapmasının ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile arasındaki tartışma restleşmeye dayandı. Önder, CNN Türk’teki 5N1K programında yaptığı açıklamada “Büyük bir müzakere sürecine girilecek. Bozucu alanlar masaya yatırılacak. Bunlara çözüm seçenekleri üretilecek. Yukarıdan aşağı hiçbir barış önerisinin kalıcı olması mümkün değil. 9 ana başlıkta, güvenlik, eğitim, kadın, hakikatle yüzleşme gibi başlıklar için Pervin Buldan, ben, İdris Baluken olacak. Kadın hareketinden bir arkadaş yer alacak. Ve Hatip Dicle olacak. 5 kişilik sekreterya müzakere heyetinin de bir parçası olacak” demişti.

“Gidemezler” tehdidi
Arınç ise Önder’e şöyle cevap verdi: “Sayın Önder’in de Sayın Buldan’ın da başka arkadaşlarımızın da sekreterya konusunda adeta kendilerini görevlendirilmiş kabul ettiklerini anlıyoruz. Böyle bir şey yok. Onlar giden heyetlerin içinde yer alıyorlar. Bundan sonra yer almayabilirler, devam edebilirler, farklı insanlar adada görüşmelere katılabilir. Öcalan’a sekretarya konusu doğru bir konu değil. Böyle bir şey yok. Bunu söyleyenler dileklerini, isteklerini konuşuyor olabilirler. Adalet Bakanlığı’nın izniyle Öcalan ile milletvekili görüşebilir. Öcalan’ın hapishane şartlarında bir değişiklik söz konusu değil. Adalet Bakanlığı gerekeni yapacak. Adanın kendi şartları içinde olabileceği bir konudur. Akil insanların adaya gidip gitmeyeceği net değil ” ifadelerini kullandı.

 “Biz karar veririz”
Bu açıklamanın hemen ardından Önder, Arınç’a “Buna Sayın Arınç karar veremez. Buna sadece biz ve Sayın (!) Öcalan karar verir. Arınç’ın varsa böyle bir yetkisi İmralı’ya gidecek devlet heyetinin kimlerden oluşacağına karar vermek için kullanabilir” sözleriyle yüklendi. Tartışmada şimdilik son hamleyi ise Arınç yaptı. Arınç, AKP İstanbul İl Danışma Meclisi toplantısındaki konuşmasında, “Biri Öcalan baş müzakerecidir diyor. Nereden bu sıfatı aldın? Kim verdi? Sanki AB’de baş müzakerecimiz var, onun yanına biri eklendi. Beyefendinin ağzından çıkan laf bu; ’sekretarya’bilmem ne... Sen haddini bil kardeşim. Sen oraya gidip geliyorsun, oradaki insanla konuşmalar yapıyorsun. Sonra onlar alınıyor bir taraflarda değerlendiriliyor. Ve belli işler yapılıyor. Sen burada kendini hangi rolde görüyorsun Allah aşkına? Sen Öcalan’ın karşısında hangi konumdasın? Aldığın götürdüğün Kandil’deki insanlarla ilişki nasıl bir ilişki. Kim başmüzakereci, konuştuklarını bilsene! Hükümeti zor durumda bırakmak için bundan daha büyük provokasyon olabilir mi?” şeklindeki sözleriyle Önder’e yüklendi.