Davutoğlu, Rusya’ya diyalog çağrısı yaptı

Davutoğlu, Rusya’ya diyalog çağrısı yaptı
Başbakan Davutoğlu Rus lider Putin’e “Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Karşılıklı ithamlar yerine konuşma zemininde buluşalım” dedi

Davutoğlu, Rusya’ya diyalog çağrısı yaptı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Düşürülen Rus uçağı konusunda Rus lider Vladimir Putin’e çağrıda bulunan Başbakan Davutoğlu, “Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Konuşma zemininde buluşalım” dedi. Davutoğlu özetle şöyle konuştu:  “Azerbaycan bizim canımızdır. Azerbaycan’la ilişkilerimiz hep üst düzeyde oldu. Türkiye olarak tutumumuz açık ve nettir, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının tümü, bir santimetrekare dahi kalmayıncasına Azerbaycan’a ait olana kadar Türkiye Azerbaycan’a verdiği desteği sürdürecek. Aliyev’e Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili bilgi verdim. Türkiye kendi sınırını korumuştur. Dostumuz ve komşumuz Rusya’nın bütün bu gelişmeleri soğukkanlı değerlendirmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye, Rusya ile her konuyu görüşmeye hazır. Bir kez daha Rusya’ya, tansiyonu yükselten açıklamalar yapan Sayın Putin’e buradan çağrıda bulunuyorum. Öncelikle söylem düzeyindeki tansiyonu düşürelim. Karşılıklı ithamlar yerine konuşma zemininde buluşalım. Sonra eğer olayın nasıl olduğuyla ilgili bilgi almak istenirse bunları zaten paylaştık ama bir daha paylaşırız. Dünyada artık hiçbir şey gizli kalmıyor. Tansiyonun düşmesi ithamların son bulması iki komşu ülke olarak masaya oturularak sorunların çözülmesi bizim tercih edeceğimiz yoldur. Ambargo, siyasi sorunların çözümüne katkı sağlamaz. Türkiye’nin hiçbir şekilde müsebbibi olmadığı bir kriz sebebiyle Rusya’nın Türkiye’ye ekonomik ambargo uygulama kararı almasını da büyük çelişki olarak görüyoruz. Kendilerine ekonomik ambargo uygulandığında bundan hoşnut olmayanlar, başkalarına da ekonomik ambargo uygulamamalıdır.”

Aliyev’in sözleri

Aliyev ise “İstiyoruz ki bölgede barış olsun. Türkiye güçlü oldukça Azerbaycan da güçlü olacaktır. Türkiye, doğalgaz sevkiyatında ana güzergahtır” diye konuştu.

 

“Mülteciler ahlaki sorumluluk”

 

aaşbakan Ahmet Davutoğlu, Bakü’ye hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, gündemle ilgili soruları yanıtladı.  “Suriye sınırında, IŞİD kontrolündeki bölgenin güvenli hale getirilmesi için yeni adımlar atılacak mı” sorusuna Davutoğlu, “Önce, mültecilere sınırları açık tutacaksınız, dünya bunu istiyor. Bizim vicdanımız bunu söylüyor. Diğer yandan terörist geçişlerine kapalı tutacaksınız” yanıtını verdi.  “Suriye sınırını tümüyle kapalı tutmak olabilecek bir proje olarak gündeme gelebilir ama o zaman mültecilerin geçişlerini ne yapacaksınız” diye soran Davutoğlu, Türkiye’nin 911 km’lik sınırındaki ahlaki sorumluluğunun mültecileri almak, stratejik sorumluluğunun ise bu sınırların güvenli halde kalmasını sağlamak olduğuna vurgu yaptı. Davutoğlu, “Türkiye’de IŞİD’in girdiği terör eylemleri konusunda da en büyük bedeli biz ödedik. O bakımdan, bu sınırın kontrol altında tutulabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye konuştu. ABD, sınırımızda IŞİD’in elindeki 98 kilometrelik Cerablus hattının kapatılması için baskı yapıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Tayyip Erdoğan sınırın kapatılmasını bize taahhüt” etti” diye konuşmuştu.