Arsa sahiplerine kötü haber. Danıştay görüşünü değiştirdi

Arsa sahiplerine kötü haber. Danıştay görüşünü değiştirdi
Müteahhide verdiği arsası karşılığında daire veya dükkan alıp satanlara Danıştay'dan kötü bir haber var. Danıştay, arsanın kat karşılığı inşaat ve satış vaadi sözleşmesi ile müteahhide verilmesi sonucu elde edilen gelirin ticari kazanç olarak kabul edilemeyeceği ve KDV’ye tabi tutulamayacağı görüşündeydi. Abdullah Tolu Dünya Gazetesi'nde yayımlanan yazısında Danıştay'ın arsa sahipleri lehine olan bu görüşünü değiştirdiğini yazdı.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerine istinaden müteahhide verilen arsanın karşılığında alınan daire ve dükkanlar arsa sahipleri tarafından aynı veya birbirini takip eden yıllarda satışa çıkarılabiliyor. 

Maliye tarafından ticari faaliyet olarak değerlendiriliyor. Ancak Danıştay, arsanın kat karşılığı inşaat ve satış vaadi sözleşmesi ile müteahhide verilmesi sonucu elde edilen bağımsız bölümlerin satışının ticari bir organizasyon olarak değerlendirilemeyeceği, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak kabul edilemeyeceği ve KDV’ye tabi tutulamayacağı görüşündeydi.

Abdullah Tolu Dünya Gazetesi''ndeki köşesinde, Danıştay''ın son dönemde verdiği kararlarda, arsa sahipleri lehine olan bu görüşünü Maliye lehine değiştirdiğini kaleme aldı.

"KARARLAR  BİR ANDA MALİYE LEHİNE DEĞİŞTİ"

Danıştay’ın bu konu ile ilgili geçmişten bugüne iki zıt görüşü bulunduğunu hatırlatan Tozlu, bu konuda verilen kararlar arsa sahipleri lehine içtihat haline gelmişken, son bir iki yıldır verilen kararlar bir anda Maliye lehine değiştiğini ifade etti. Tolu, "Danıştay, son 2 yıla kadar verdiği kararlarında, kişinin arsasını kat karşılığı müteahhide vermesi ve inşa edilen binada kat sahibi olmasını servetin değerlendirilmesi ve servetin biçim değiştirmesi olarak görüyor, sözleşmeye istinaden edinilen bağımsız bölümlerin satışının ticari bir organizasyon olarak değerlendirilemeyeceği, elde edilen gelirin ticari kazanç olarak kabul edilemeyeceği ve KDV’ye tabi tutulamayacağı görüşünde bulunuyordu. Bu konuda verilen kararlar ise, arsa sahipleri lehine içtihat haline gelmişti" dedi.

"Danıştay özellikle son 2 yıldır verdiği kararlarında, yukarıda belirtilen ilk kararlarındaki görüşünden vazgeçerek, Maliye lehine karar vermeye başladı" ifadesini kullanan Tolu, görüş değişikliğinin gerekçesini ise şu şekilde anlattı:

"Görüş değişikliğinin gerekçesi ise, kat karşılığı inşat sözleşmesine göre alınan birden fazla daire ve dükkanın satışının işlem sayısındaki çokluk dikkate alındığında, kazanç sağlama amacının da göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiği, bu nedenle söz konusu satışların ticari faaliyet, elde edilen kazancın ise ticari kazanç olarak değerlendirilmesi ve gelir vergisi ve KDV’ye tabi tutulması gerektiği şeklinde ifade ediliyor.

Evet, Danıştay’ın yukarıda yer alan son kararları incelendiğinde, arsa sahiplerinin kat karşılığı inşaat sözleşmelerine istinaden arsa karşılığında edindikleri kişisel gereksinim ve servetin korunması dışında kalan daire ve dükkanların satışı ticari faaliyet olarak kabul ediliyor, bu satışlardan elde edilen kazançlar ise ticari kazanç kapsamında gelir vergisine ve KDV’ye tabi tutuluyor. Yani, bu konu yargı tarafında da, artık iyice netleşti."