Sebze meyve ambargosu vatandaşa yaradı

Sebze meyve ambargosu vatandaşa yaradı
Rusya ile yaşanan krizden önce 1-2 TL arasında alıcı bulan domates 50 kuruşa indi. Üreticiler fiyatların önümüzdeki dönemde daha da düşeceği görüşünde

Kriz şimdilik sevindirdi!

Fiyatı ucuzlaması beklenen ürünler arasında domates, biber, kabak, salatalık, portakal, greyfurt ve limon bulunuyor.

 

Sebze meyve ambargosu vatandaşa yaradı

Rus uçağının, Suriye sınırı yakınlarında hava sahamızı ihlâl ettiği gerekçesi ile Türkiye tarafından düşürülmesi ile patlak veren kriz, Rusya’ya gönderilen malların geri gönderilmesine yol açarken, Başkan Putin ve Başbakan Medvedev’in talimatı ile uygulanan Türkiye’ye karşı ekonomik ambargo, tüketiciye yaradı. Şimdi, akıllara şu soru takılıyor: “Ruslar da önümüzdeki kış, doğal gazı zamlı satmaya çalışırsa, sebze meyveden elde edilen kâr, doğal gazdan gelecek zararı karşılar mı ? Krizden önce 1.07 TL ile 2.10 TL arasında alıcı bulan domates; Rus ambargosundan sonra 50 kuruş ile 1 lira arasında satılmaya başladı. Üreticiler ise fiyatların hal-i hazırda düşük olduğunu söylüyor ve önümüzdeki dönemde daha da inmesini bekliyor. Fiyatı ucuzlaması beklenen ürünler arasında domates, biber, kabak, salatalık, mandalina, portakal, greyfurt ve limon bulunuyor.

Yarı yarıya ucuzlayacak

Rekoltenin geçen yıla göre düşmesine rağmen pazar sıkıntısı çektiklerini belirten Muğla’nın Fethiye ile Ortaca İlçesi’ne bağlı üretici ve satıcılar iç pazara yöneldi. Fethiye halinde krizden önce 1.07-2.10 lira arasında alıcı bulan domatesin fiyatı 50 kuruş ile 1 lira arasında satılmaya başlandı. Rusya’ya ağırlıklı olarak, domates, biber, kabak, salatalık, mandalina, portakal, greyfurt ve limon satıldığını belirten TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, ” Dışarıya gönderemediğin mal, iç piyasaya düşerse, fiyatlarda otomatikman düşme olur. Daha 2-3 gün olmasına rağmen şu anda fiyatlarda yüzde 20-30 civarında gerileme oldu. Mesela 3 lira olan mandalina, şimdi ortalama 2 liradan satılıyor. Domates fiyatlarında 3-4 gün öncesine göre yüzde 30 gerileme var. Bu süreç devam ederse, fiyatlarda yüzde 50’lere varan bir düşüş olmasını bekliyoruz. “ diye konuştu.