Asgari ücrette anlaşılan rakamı açıkladı

Asgari ücrette anlaşılan rakamı açıkladı
2022 asgari ücret rakamına ilişkin kulislerde dolaşan rakamı iktidara yakınlığıyla bilinen Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük doğruladı. Küçük, asgari ücreti Erdoğan’ın 4 bin 200 TL’ye çıkaracağını söyledi.

Cem Küçük canlı yayında duyurdu

Enflasyondaki aşırı yükseliş nedeniyle geçtiğimiz yıllara nazaran daha çok önem kazanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde 4. toplantı hâlâ belirsizliğini korumaya devam ediyor. 

Aralık ayı başında başlayan görüşmelerde yapılan 3 toplantıda sonunda Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "4 bin TL kırmızı çizgimizdir" derken, işveren temsilcisi  TİSK Başkanı Burak Akkol, "3500 TL''yi geçtik. Daha fazlası için çalışıyoruz." ifadeleriyle hükümetin işverene destek vermesi gerektiğini vurguladı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise asgari ücretin 3 bin 900’ün altına düşmeyeceğini söyledi.

İktidar kanadından gelen birçok iddiaya göre ise asgari ücretin 4 bin TL''nin üstünde olması gerektiği belirtildi.  Bakan Vedat Bilgin geçtiğimiz günlerde Meclis’te yaptığı açıklama ile “Çalışanlar bayram edecek” ifadelerini kullanmıştı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SON KULİS BİLGİSİ

Ancak dün kulislere yansıyan bilgilere göre işçi ve işveren temsilcileri 3 bin 900 TL''de mutabık kaldı. 
İşveren tarafı TİSK ve işçi tarafı Türk-İş olmak üzere asgari ücrete dair henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak, iktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye Gazetesi yazarı gazeteci Cem Küçük kulis haberleri doğruladı.

Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programına konuk olan TGRT Haber Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, asgari ücret ile ilgili son kulis bilgilerini paylaştı.

İŞÇİ VE İŞVEREN ASGARİ ÜCRET RAKAMINDA ANLAŞTI

Asgari ücret ile ilgili düğümün bugüne çözülmesini beklediğini ifade eden Sözcan, “Bana gelen duyumlara göre resmi açıklama değil. Kulis bilgisi olarak söylemek gerekirse 3 bin 850 ile 3 bin 900 bandında taraflar anlaştı. Hem işçi hem işveren kesimi bu konuda uzlaştı. Ancak bu her şey bitmiş anlamına gelmiyor. Çünkü kulislerde 4 bin rakamı konuşuluyordu. Artık top Cumhurbaşkanı Erdoğan’da” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN İSTERSE 4 BİN 200 TL YAPABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün içerisinde bildirilen herhangi bir resmi programının olmadığını ifade eden Sözcan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakamı 4 bin 150 ve 4 bin 200 bandına çıkaracak” ifadelerini kullandı. 

Cem Küçük ise, “Ankara’da edindiğimiz kaynak Erdoğan’ın 4 bin 200 TL’ye çıkaracağını söyledi. Sözcan, " Merkez Bankası''nın bugün 1 baz puan indirim yapması bekleniyor. Bunun piyasalara bir etkisi elbette olacak. Bunun önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün asgari ücreti rakamını açıklayabilir. Tabi bunlar kulis bilgileri” şeklinde konuştu.

İŞ VERENENİN YÜKÜ DE AZALACAK

Vergi ve SGK primleri konusunda iş vereninin yükünün azaltacağını belirten Sözcan, “Yapılacak düzenlemeler ile birlikte ve rakamın yükseltilmesi bekleniyordu. Öyle de olacak ve taraflar masadan anlaşarak çıktı” dedi.

İlgili Haberler