Aşı orucu bozar mı. Diyanet açıkladı

Aşı orucu bozar mı. Diyanet açıkladı
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber orucu bozan durumlar araştırılmaya başlandı. Özellikle kronik hastalığı olanların merak ettiği soruya cevap geldi. Peki, aşı orucu bozar mı? İşte detaylar…

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan, “Özellikle kronik hastalar ve 60 yaş üzeri, aile hekimlerine aşının orucu bozup bozmayacağını soruyor. Ancak salgının bitmesi için aşılama yavaşlamamalı. Bu noktada Diyanet’in ve Sağlık Bakanlığı’nın vatandaşın kafasındaki soru işaretini gidermesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

DİYANET’İN AŞI CEVABI

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu “Aşı orucu bozar mı” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

Diyanet’in Kovid-19 aşılarına yönelik henüz bir kararı bulunmuyor ancak mevcutta genel olarak aşılara yönelik, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sayfasında, “aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?” sorusuna şu yanıt veriliyor: “Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.”