Aşkabat’ta ‘SAVAŞ’!

Aşkabat’ta ‘SAVAŞ’!
5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak Türkmenistan, ata sporlarının ağırlıklı olduğu uluslar arası yarışmadan başarıyla çıkmak için kolları sıvadı.

Haziran 2017’de yapılacak 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na ev sahipliği yapacak Türkmenistan, olimpiyat bayrağını teslim aldıktan sonra çalışmalarını son hızla sürdürüyor. Bilindiği gibi bayrak töreni muhteşem bir gösteri ile Aşkabat Stadyumu’nda gerçekleştirildi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Olimpiyatların kardeşlik ve barışı tesiste önemli bir rol üstlendiğini belirterek aynı zamanda bunun Türkmenistan’da sporun gelişmesine çok büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Törende Türkiye’yi Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu temsil etti. Oyunlara son olarak ev sahipliği yapan Güney Kore’den alınarak Aşkabat Stadyumu’na getirilen olimpiyat bayrağını, 4. Asya Olimpiyatları’nda madalya kazanan Türkmen sporcular taşıdı. Aşkabat’ta Haziran 2017’de düzenlenecek 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na, 18 dalda 45 Asya ile 17 de Avustralya ve Okyanus bölgesinden olmak üzere 17 toplam 62 ülkeden 5 binin üzerinde sporcunun katılması bekleniyor. 

 Savaş Sanatı Asya Oyunlarına” ev sahipliğini yapmak için uzun bir merhale geçirdi. 19 Aralık 2010 tarihinde Kuveyt’in başkentinde Asya Olimpiyat Komitesiyle Türkmenistan Milli Olimpiyat Komitesi ve Aşkabat Valiliği arasında iki anlaşma imzalandı. 18 Aralık 2013 tarihinde Aşkabat Spor Oteli’nde Olimpiyat Organizasyon Komitesi toplantısı yapıldı. Gerçekleştirilen bu toplantıda 2017 yılında “5. Kapalı Salon Savaş Sanatı Asya Oyunlarını” yüksek seviyede organize etmek amacıyla Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Uygulama Komitesi kurulması hakkında bir karar imzalayarak uygulamayı başlattı. 
Asya Oyunları Programı, yarışlarda verilecek madalyaların milli sembollerle süslenmiş tasarımlarının  hazırlanmasıyla ilgili çalışmalar da ayrıca yürütülüyor. Hazırlık çalışmaları kapsamında Olimpiyat Merkezi’nde çeşitli uluslar arası test yarışlarının yapılması da planlandı. Bu kapsamda 19-24 Kasım 2014 tarihleri arasında Dünya Kuşaklı Güreş (bir çeşit aba güreşi) Şampiyonası’nın yapılması gündeme alındı. 

Asya Oyunları’nın yapılacağı Aşkabat’taki Olimpiyat Merkezi üç etaptan oluşuyor. Alanı 157 dönüm ve burada 30’dan fazla kompleksin inşaatı devam ediyor. Artık inşaat çalışmalarının 1. kısmında bulunan kompleksler tamamlandı. İnşa edilmekte olan kompleksler dünya standartlarına uygun bulunuyor. Asya Olimpiyat Komitesi uzmanları ve uluslar arası federasyon temsilcileri sık-sık gelerek inşaat alanında denetimlerini sürdürüp, yetkililerle fikir alışverişinde bunuyor. Olimpiyat Merkezi’nde sporun dünyasının tanınmış markalarının ürünlerinin kullanılıyor. Ayrıca kompleksin iç ve dış süslemeleri özenle seçiliyor. amaçlanmakta. Aynı zamanda sporcular ve katılımcılar için tüm imkanlar sağlanıyor.