Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Asker ve Siyaset...

Asker ve siyaset konusunda, ileride çok uzunca yazacağım. Size aykırı gelen düşüncelerim de olabilecek. Söz gelimi o düşüncelerimden birisi de şudur: "Türk ordusunun subay, general ve amiralleri yıllarca hapis yatırıldıktan sonra beraatına karar verildi. Ve o kahramanlar dışarı çıktı. İyi, güzel ama; yıllarca suçsuz yere yatmalarının hiç değilse maddi bir bedeli olmalı. O kahramanlar -yetişme tarzları nedeniyle- öylesi bir maddi bedeli kesinlikle talep etmez ve onur meselesi yaparlar. Ama devletimiz bunu ödemeli. O askerlerimizin -intihar edenler ve hapishanede ölenlerin aileleri de dahil- her birine; mahpusta tutuldukları her yıl için 'On milyar lira' hesabıyla bir maddi bedel, görkemli bir devlet töreniyle takdim edilmeli" diye düşünüyorum.
Evet, şimdi konumuza geçelim... Efendim, bu hafta kısacık cümlelerle tümüyle kitaplardan söz edeceğiz. İlk eserin adı  "Asker ve Siyaset." Diyebilirim ki 380 sayfalık kitabın her sayfası, konunun bir başka yönünü anlatıyor. Bu eser E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ve E. Tümgeneral Ahmet Yavuz'un harika bir çalışması. Bu eserde Türk askerinin üstün entelektüel birikimini görüyorsunuz. Ve 196. sayfada, Türkiye'de bir Başbakan tarafından, ABD Genelkurmay Başkanı yanında Türk Genelkurmay Başkanı'nın nasıl aşağılandığına içiniz sızlayarak tanık olacaksınız... 4. Baskısını yapmakta olan bu muhteşem esere Kaynak Yayınları'nın 212 252 21 56 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Ufuk Koca'nın eseri "Zaman Makinesi" çağımızın yaşam biçimini sorguluyor. Yazar şöyle diyor: "Paylaşmanın, dostluğun ve komşuluğun geçmişte kaldığı robotlaşmış bir toplum... Tüketim çılgınlığının ve intiharların zirve yaptığı bir yaşam... Ve bu sisteme kafa tutan bir avuç işsizle, öğrencinin yeni bir dünya kurma mücadeleleri..." Bu ilginç romana Favori Yayınları'nın 312 417 59 01 numaralı telefonundan erişebilirsiniz.
Efendim, geçen yıl; 'Değerli yazarımız Necdet Ekici'nin eserleri yeniden yayımlanmalı' demiştim. Sevgili Hicabi Koçak yazar adına Akçağ Yayınevi ile görüştü ve yazarımızın öyküleri "Son Turnalar" adıyla geçen hafta yayımlandı. Bu görkemli öykülere Akçağ Yayınevi'nin 312 432 17 98 numaralı telefonundan ulaşabilirsiniz.
Çılgınca bir kitap! Adı: "Holivut Yıldızları Türk'tür" Bu roman sizleri sarsacak. Bakınız yazar, roman kahramanı için ne diyor: "Bu bir Baybüre Dodurga macerasıdır. Holivut kadın yıldızlarının Türk olduğunu kanıtlarıyla gözler önüne seriyor..." Ayrıca Türkçe, Evren Dönebilmez'in bu çılgın eserinde adeta doruklaşıyor... Bu güzelliği, Cinius Yayınları'nın 212 528 33 14 numaralı telefondan isteyebilirsiniz.
Kitap okuma konusunda sevindirici haberler alıyorum. Ankara'da, TRT'den arkadaşım sevgili İnci Gürbüzatik'in canlandırdığı "Biz bize Edebiyat" söyleşileri çok güzel. Ve İstanbul'daki Ekin Yazın Dostları! Bu öbek, Sayın Aydın Ergil'in yönetiminde yıllardır büyük etkinlikler düzenliyor. Ve bu öbek pek çok ildeki 'kitap okuma öbeğiyle' iletişim halinde. Okudukları kitapların yazarlarının memleketlerini grup olarak dolaşıyorlar. Sonra da anılarını bir kitapçıkta toplayıp öbek içinde dağıtıyorlar. Efendim, bu 'Kitap Okuma Devleti'nin 'Dışişleri Bakanı' olan Sayın Züleyhan Besli bana iki kitapçık gönderdi. Öbek, İrlandalı yazar James Augustine Aloysius Joyce'un çağdaş edebiyatın etkili romanlarından olan "Ulysses" romanını okuyor. Sonra da yazarın memleketi İrlanda'ya gidip, yazarın izlerini araştırıyorlar... Yine Alper Akçam'ın Kars ilimizi anlatan "Masalsı" romanından etkilenip on kişilik grup olarak Kars'a gidiyorlar. (Öyle ki, gidenler arasında Doğu'yu ilk kez görenler de var.) Arzu Onat, Aslı Nur Omurtak, Aysel Sakarya, Gülben Taştan, İsmail Yan, Nilüfer Akkoç, Pelin Bektaş, Saim Kale, Zehra Sönmezgil ve Zümrüt Özgüler'den oluşan kitap dostları, hazırladıkları kitapçıkta, Anadolu'nun bu serhat şehrinden övgüyle söz ediyorlar.
Esen kalın efendim.

 

Yazarın Diğer Yazıları