Askeri arazileri bazı uyanıklara vermeyin

Askeri arazileri bazı uyanıklara vermeyin
CHP'li Cankurtaran, darbe girişimi sonrası kent dışına çıkarılacağı açıklanan, müteahhitlerin iştihasını kabartan askeri kurumların, halkın yararlanabileceği şekilde kullanılmasını istedi.

CHP GENEL Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, iktidarın iş dünyasına yönelik hazırladığı teşvik yasasında "49 yıl bedelsiz arsa tahsisi" düzenlemesinin de yer aldığını belirterek şöyle dedi: "Askeri alanların şehir dışına taşınma kararının ardından teşvik yasasında böyle bir maddenin yer alması akıllara soru işareti düşürüyor. İstanbul ve Ankara'nın içinde çok geniş askeri alanlar var. Buralar birilerinin iştahını kabartmış olabilir. Boşaltılacak askeri alanlar, teşvik adı altında birilerine peşkeş çekilmemeli, halkın faydalanabileceği şekilde kullanılmalı."

MHP de tepki gösterdi

Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, bu değerli yerlerin peşkeş çekilmesi riski olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Son derece yanlış olacağını düşünüyorum. Şehirlerin adeta nefes alan yerleri, alanları o bölgeler. Yemyeşil, havadar yerler. Oraları tamamen toplumun ortak istifade edeceği alanlar haline gelmesi gerek. Park, bahçe kültür alanları yapılmalıdır. Gerekirse sinema, tiyatro gibi değerlendirilir. Kültür alanları, park ve bahçe olarak kullanılabilir. Kesinlikle apartman yapılmamalıdır. Bazıları şimdiden hesap yapmaya başladı, bunlar doğru değildir. Hemen rant ve peşkeş olarak düşünülmemeli. Bakıyoruz ki bu yönde heves sahibi olanlar var ki bu doğru değil. Bu işlere fazla alışanlar önümüzdeki günlerde bu alışkanlıklarından vazgeçer mi önümüzdeki günlerde göreceğiz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ise, şu anda askeri alanların ne yapılacağına dair hiçbir açıklama yapılmamasına dikkat çekti. İstanbul Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu, Hasdal Kışlası, Maslak'taki Harp Akademileri, Ankara'da Akıncılar Üssü gibi yeri çok değerli bölgeleri kasdeden Karabıyık, şöyle dedi: "Rant takip edenler yola çıkmış durumda. Bir şeyler tam olarak söyleyebilmek için ne yapılacağını da görmek gerekiyor. Biz bunun takipçisiyiz. Önümüzdeki hafta bazı yerlerden randevu aldım. Bu konuda düşüncelerini soracağız. Mantıksız bir gidişat var mı, yok mu tespit edeceğiz. Bu alanlar sonuçta milli değerleri, buna dikkat edilmeli. Darbe girişiminin öncesinde de birtakım söylemler vardı. Göz dikenlerin olduğu kamuoyu tarafından biliniyor. Ne olacağı şu anda net değil ancak bir kere karar verilir. Bu karar tarihi bir hataya yol açmamalı. Bunu süreli dile getirip, kamuoyunun dikkatini buraya çekmemiz gerekiyor. Ranta açık yerere set çekilmesi gerekiyor. Askeri araziler her yerde var. İzmir'de Gaziemir'in yarısı askeri arazi. Her yerde var. Bunlar çok iyi yerler, çok dikkatli olunmak zorunda."
540 bin hektar alana sahip olan İstanbul'un, 56 bin hektarlık kısmı askeri alan ve önemli bir kısmı, orman niteliğini koruyan, yapılaşmamış yerler.

Fatih Erboz