Astımlı çoçukların anne-babalarına yönelik psikolojik rahatlatıcı çalışm

Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezi olarak astım şikâyeti ile tedavi altında olan çocukların aileleriyle düzenli gruplar yapılarak aileyi önce astım hastalığı konusunda bilgilendirmek, sonra da bu hastalıktan mustarip bir çocukla bir çocukla yaşamlarını kolaylaştırmaktı. Astım konusunda bilgilendirmeyi konunun uzmanı doktor yapmaktaydı.
Psikolojik olarak ilk önce, seanslara bir veya iki doktor devreye girmekte, bir sohbet havası içinde, ailelerin daha önce karşılaştıkları ve karşılaşabilecekleri sorunları ailelerden dinleyerek konuya giren psikolog daha sonra ailenin rahatlamasını sağlamak için bu konuda ailelerin kafalarındaki pek çok soruyu sormalarını sağlamaktaydı.
Ayrıca bu ailenin bulmuş olduğu bir çözüm yolu konuşulmaktaydı. Bu çözüm yolundan aile yararlanmışsa, diğer aileler o yola yakın ilgi göstermekte ve denemek istemektedirler.
6-10 seans sürüyor
Bu çalışma sabit sayıda kişi ile 6 ile 10 seans olarak sürdürülmektedir. Danışman Psikolojik Hizmetler Merkezi’nin yaptığı son çalışma çok başarılı oldu.
Anne-babalar, çalışma sonunda kendilerinin rahatladıklarını açıkça bildirdiler.
Ayrıca bir başka olumlu ve önemli bulgu ise, çocukların gözleminde astım krizlerinin azaldığının açıkça görülmesiydi. Bu, çalışmanın başında amacımızdı. Biz bu amacın gerçekleştiğini gördük.
Şimdi burada sizlere söz etmek istediğim iki önemli konu var. Birincisi; astımlı çocukların anneleri üzerine yapılmış olan pek çok çalışma bu annelerin aşırı kuralcı, huzursuz, tedirgin, kaygılı, korkak, endişeli, kararsız kişilik özellikleri gösterdikleri yönündedir. Bazı araştırmalar, “annenin bu tür tutum ve davranışları çocuk üzerinde astımın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır” demektedir.

Yazarın Diğer Yazıları