Asya'da bütünleşme

TASAM tarafından düzenlenen 6. Türk-Asya Kongresi İstanbul’da yapıldı. Bizim de konuşmacı olduğumuz toplantıda önemli sunumlar gerçekleştirildi. Kongrenin koordinatörü Dr. Almagül İsina yine etkili bir organizasyona imza attı. Kongrenin protokol konuşmaları bölümünde söz alan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy’un belirttiğine göre dünya üretiminin %55’ne sahip Asya’da 25 yaş altı nüfus % 67 düzeyinde. Bu durum Asya coğrafyasında insan gücünün üretime yansıyabilme potansiyelini ortaya koyuyor. Kongrenin yabancı konukları arasında yer alan Suudi Arabistan Prensesi Basmah Abdulaziz Türkiye’ye gönderme yapmaktan çekinmedi. Abdulaziz, ‘Sıfır Sorun’ politikasının mümkün olmadığını ve bölge devletlerinin devrim yerine reforma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Bangladeş’li Bakan Hossain İmam, konuşmasına ‘kahramanımız”dediği Atatürk’le başladı ve onunla bitirdi. Beş oturumda gerçekleşen kongre, Asya kıtasındaki entegrasyon sürecini, mevcut sorunları ve muhtemel çözümleri ön plana çıkardı. 
Sunumların önemli bir kısmının Çin’in dış politika algısı üzerine odaklandığı söylenebilir. Bozok Üniversitesi’nden Yrd. Doc. Dr. Giray Fidan, Çin’in kamuoyunda çokça vurgulanan “hegemon” ya da “Lider” bir güç olma iddiasının anlatıldığı kadar belirgin olmadığını ve aksine “birlikte büyüme” yaklaşımında daha istekli olduklarını ifade etti. Buna karşın Asya bölgesinde Çin merkezli gelişmeleri değerlendirebilmek için ABD, Japonya ve Rusya’nın kendi coğrafyasında meydana getirdiği yeni oluşumlara bakmak gerekir. Daha geçen hafta Avrasya Birliği ülkelerinin “ortak ekonomik alana” girmeleri yönünde çağrıda bulunan Rusya’nın, Neo-Avrasyacılık düşüncesinde önemli bir adımı geride bıraktığı ileri sürülebilir. Bu sebeple TASAM tarafından düzenlenen bu organizasyon önümüzdeki dönemde önemli bir boşluğu doldurabilir.


Gümüşhane notları
Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin 20. Yıldönümü sebebiyle Gümüşhane’deydik. Gümüşhane’de mlletvekilliklerinin ikisi de AKP’de. Belediye Başkanlığı ise 3 dönemdir MHP tarafından yürütülüyor. Bir ara yemekte seçimlerde rakip olan AKP İl Başkanı Ercan Çimen ile Belediye Başkanı Mustafa Canlı’yı bir arada görüyoruz. AKP’li başkan aradaki 35 oy farkına vurgu yapsa da vatandaşlarla konuştuğumuzda halkın Mustafa Bey’e destek verdiği anlaşılıyor. Gümüşhane’de üniversite adeta halkın yeni umudu... Şehrin merkezinde yapılan güzel binalar ile öğrenci sayısı hızla artıyor. Konuşmamızda ifade ettiğimiz gibi tanıtım eksikliğinden olacak ki gençlerin toplantıya ilgisi hayli düşüktü. Dostumuz Dr. Hasan Oktay konuşmasına Alparslan Türkeş’in Türk Dünyasına yaptığı katkıyı anlatarak başladı ve alkışları topladı. Bazı kurumların yurtdışı gezilere Ülkücü duruşa sahip uzmanları davet etmediğini söyledi. Eko-Avrasya Başkanı Hikmet Eren’in konuşması “geliyorum bekle beni siyaset” dercesine bir mesaj içeriyordu. AKP Genel Sekreteri Haluk İpek ise konuşmasında Türk Birliği’ne ve bu alanda pasaportsuz dolaşabilme hayaline vurgu yaptı. Uluslararası Ceza Mahkemelerinin Duma’da gerçekleşen toplantısında Onur Öymen ve Burhan Kuzu ile birlikte sonuç bildirisine PKK terörü hakkında bir bölüm girmesi için teklif verdiklerini ancak reddedildiğini, bunun üzerine toplantıdaki Türk Cumhuriyetlerinin temsilcilerinin imzalamama kartını kullanmasıyla Türkiye’nin istediği elde edebildiğini belirtti. Ancak 2004 yılında BM Güvenlik Konseyi’nde kardeşimiz Özbekistan aleyhine oy kullandığımızı hatırlayınca içimiz burkuldu. Son olarak Gümüşhane-Trabzon karayolundaki yapım çalışmalarının bir an önce bitmesini temenni ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları