Atalay: Diyalogda kesinti yok

Atalay: Diyalogda kesinti yok
Süreçte tıkanma olmadığını, İmralı ile de normal ilerlediğini belirten Başbakan Yardımcısı çok önemli açıklamalar yaptı

Atalay: Diyalogda kesinti yok

Samimiyetle yürütüyoruz
Son dönemlerin en kritik toplantılarından birini 19 Mayıs’ta yaptık. Daha somut, yeni bir yol haritasının üzerinde çalışılması, sonuca doğru daha hızlı adımlar atılması kararlaştırıldı. Bu çok samimiyetle yürüttüğümüz, Türkiye’nin şu andaki en önemli projesi. Tıkanma yok, diyaloglar devam ediyor.

İmralı ile normal seyrinde
Diyaloglarda (İmralı ile) bir kesinti yok, herhangi bir sapma yok. Her şey normal seyrinde gidiyor. BDP kesimi ile geçen hafta içinde tekrar görüştük. Görüşmenin özü şudur. Daha somut, tarihleri belli, sona doğru gidiş için yol haritası, bunun üzerinde çalışıyoruz. Karşılıklı iradede zayıflama yok.

‘İhanet projesi’ diyorlar...
Biraz ciddi adımlar atılmaya başlayınca birileri bunu sabote etme yönünde farklı provokatif davranışlara ve tutumlara giriyor. Bir kesim ‘ihanet projesi’ diyor, bir kesim bitmesini isteyen yayınlar yapıyor. Paralel yapı öyle. Biz, bu konuda hükümet ve tüm kurumlar olarak gerekeni yapma çabası içindeyiz.


PKK ile müzakere sorunsuz sürüyor
Erdoğan’ın 4 yıl önce,   “PKK ile görüştüğümüzü söyleyenler şerefsizdir” sözlerine dün bir yalanlama daha geldi. PKK ile müzakereleri yürüten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “İmralı ile diyaloglarda bir kesinti yok” diye konuştu

Terör örgütü ile müzakereleri de yürüten Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, referandum öncesi 8 Şubat 2011’de yaptığı açıklamanın doğru olmadığını bir kez daha ortaya serdi.  Atalay, “Bizim 4 kez bunlarla bir araya oturduğumuzu söyleme şerefsizliğini yapanlar, bu alçakça iftirada bulunanlar, bunun hesabını her yerde vereceklerdir. Biz terör örgütü PKK ile hiçbir zaman masaya oturmadık, hiçbir zaman da oturmayacağız” sözlerini dün bir kez daha yalanladı. Bakan Atalay, her şeyin yolunda gittiğini öne sürerek, “İmralı’da Abdullah Öcalan’da da bu kararlılık var mı?” sorusuna, “Diyaloglarda bir kesinti yok, herhangi bir sapma yok. Her şey normal seyrinde gidiyor” yanıtını verdi. Kanal 7’de bir programa katılan Atalay, müzakere süreci üzerine açıklamalarda bulundu. PKK ile müzakerelerde şu anda bir tıkanma olmadığını, diyalogların sürdüğünü belirten Atalay, son yapılan seçimlerde bölgede ilk defa şiddetin olmadığı demokratik bir ortam yaşandığını öne sürdü. 19 Mayıs’ta Başbakan Erdoğan başkanlığında son dönemlerin en kritik toplantılarından birini yaptıklarını belirten Atalay, şöyle dedi: “Hükümetimizden, gruptan, partiden ve tüm ilgilerinin katılımlarıyla gerçekleşti. Daha somut, yeni bir yol haritasının üzerinde çalışılması, sonuca doğru daha hızlı adımlar atılması kararlaştırıldı. Bu yönde, bizim siyaset kesimiyle görüşmelerimiz oldu. Biraz daha ciddi adımlar atılmaya başlayınca , yine birileri bunu sabote etme yönünde farklı provokatif davranışlara giriyor. Siyaset kesimiyle de görüştük Ama bu, şu demek değil. Bölgedeki güvenlik tedbirleri artık çok gevşetildi. Çözüm süreci sona erene kadar, bunlar orada görevlerini en iyi şekilde yapacaklardır.” 

Diyalogda sapma yok
“İmralı’da Abdullah Öcalan’da da bu kararlılık var mı?” sorusu üzerine Atalay, “Diyaloglarda bir kesinti yok, herhangi bir sapma yok. Her şey normal seyrinde gidiyor” yanıtını verdi. Diyarbakır’da çocukları dağa kaçırılan ailelerin eylem yapmasını da değerlendiren Atalay, “Bu anneler, cesaretle çıktılar, tavır koydular. Sayıları az olsa da sembolik değeri çok yüksektir. Bu, bir çığlıktır” dedi.
Bu arada Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusuna da değinen Atalay, başbakan Erdoğan’ı işaret etti. Atalay,  “Tekrar Cumhurbaşkanımızla Başbakanımızın bir değişimi sağlaması, bu defa Cumhurbaşkanlığına Başbakanımızın gitmesi ama kongrede Abdullah Bey’in ikna edilerek, tekrar partinin başına gelmesi, 2015 seçimini yürütmesi ve ondan sonra anayasa değişikliğinin yapılmasıdır” dedi.


İşte Erdoğan’dan o şok sözler
Başbakan Erdoğan, 2010 yılının temmuz ayında, 12 Eylül referandumu öncesinde yaptığı açıklamada muhalefetin Oslo’da PKK ile görüştüğü iddialarına yanıt vermişti. Başbakan, “PKK ile görüşmediklerini, bunu ispat edemeyenlerin şerefsiz” olduğunu söylemişti.  MHP lideri Devlet Bahçeli, sık sık AKP ile İmralı arasındaki müzakereleri ve iktidarın terör örgütü PKK ile işbirliğine gittiğini gündeme getirmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Devlet Bahçeli’nin iddialarına Kayseri gezisinde şöyle cevap vermişti:
“Bizim 4 kez bunlarla (terör örgütü PKK) bir araya oturduğumuzu söyleme şerefsizliğini yapanlar, bu alçakça iftirada bulunanlar, bunun hesabını her yerde vereceklerdir. Biz terör örgütü PKK ile hiçbir zaman masaya oturmadık, hiçbir zaman da oturmayacağız. Bizim felsefemizde, anlayış ımızda böyle bir şey olamaz. Kendilerine baksınlar. Teröristbaşını asma sözünü kim verdi. Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu iktidar hiçbir zaman terör örgütü PKK ile masaya oturmaz. Biz milletin avukatlığını yapıyoruz. Ey CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli, bizim masaya oturduğumuzu iddia ediyorsanız ispat etmek zorundasınız. Eğer bunu ispatlamazsanız müfterisiniz.” 
Başbakan Erdoğan, bu çıkışından 599 gün sonra Nisan 2012’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la ilgili bir soruya, “O benim sır küpüm. İmralı’ya da gönderen benim, Oslo’ya da gönderen benim” karşılığını vermişti.
Erdoğan, 27 Eylül 2012’de katıldığı bir televizyon programında da, Hakan Fidan’ı Abdullah Öcalan ile görüşmeye gönderdiğini belirterek, “Biz statükoyu nerede kırdık, adaya danışmanımızı göndermek suretiyle kırdık. Oslo’ya göndermek suretiyle kırdık” ifadelerini kullanmıştı.
Fatih Erboz