Atalay: Valilere talimat verilmedi

Atalay: Valilere talimat verilmedi
Eski Başbakan Yardımcısı, “terörle mücadelede valiye talimat” polemiğinde; Tayyip Erdoğan ve eski Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın aksine eski Bakan Efkan Ala’nın yanında yer aldı.

Beşir Atalay da valileri hedef gösterdi

Haber: Fatih Erboz

Öyle bir şey yok
“Sözde çözüm sürecinde valilere operasyon yapmayın” şeklinde talimat olmadığını söyleyen Atalay, “Hiçbir yerde ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok. Yalan yanlış şeyler yazılıyor” dedi.

ESKİ Başbakan Yardımcısı ve AKP Van Milletvekili adayı Beşir Atalay çözüm sürecinde valilere operasyon yapmayın şeklinde talimat verilip verilmediği yönündeki tartışmaya ilişkin konuştu. Atalay, “Ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok” dedi. Eylül ayı içinde canlı yayına katılan Tayyip Erdoğan, “Çözüm Süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı” demiş, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ise “Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu. Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Atalay, “Güvenlik birimlerine görevinizi yapmayın denebilir mi? Bunu çok istismar ediyorlar. Çok yalan yanlış şeyler yazılıyor. Bir yerde silah hareketi varsa buna güvenlik birimleri ve oradaki mülki idare müdahale etmeyecek mi? Böyle bir şey olabilir mi? Biz hep şöyle söylemişizdir. Kamu düzeni çözüm sürecinin alternatifi değildir. İkisi birden yürüyecektir. Hiçbir yerde ne sözlü ne yazılı öyle bir şey yok. Olamaz da” dedi. Atalay şunları söyledi: “Ama o dönemde şunlar yapıldı. Yaylalar yasak alanlardı oralar açıldı.” 

Erdoğan’ın sözleri
Tayyip Erdoğan, eylül ayı ortasında  TRT 1’de canlı yayında “Çözüm Süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı. Belki kendilerine çekidüzen verirler, belki bu şekilde devam etmezler, ama maalesef kendilerine çeki düzen vermediler. Tam aksine bu süreç içerisinde ne yazık ki, bir hazırlık safhasının içerisine girdiler” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Onaya gerek yok
Eski Bakan Ala, 29 Eylül’de katıldığı bir televizyon programında “Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir” demişti. Efkan Ala, “Jandarmanın ya da emniyetin o çözüm süreci boyunca söyledikleri herhangi bir yetkisi alınmış mı meclise getirilen bir yasayla? Hayır. Mesela kırsalda jandarma tam yetkilidir. Şehir içerisinde emniyet tam yetkilidir ve buralarda terörist faaliyetlerin hiç aksamadan durdurulması için her türlü yetkileri vardı, vardır zaten. Bunun ortadan kaldırılması için hiç bir düzenleme yapılmamıştır” demişti. Bülent Arınç ise şunları söylemişti: “Halk da eleştirmiş olabilir, ‘Bunlar silahlarıyla her gün köylerde ama siz bunlara bir şey yapmıyorsunuz.’ Üzerinde silah olan PKK’lı teröristler karakolun önünden geçiyorlar, onlara el sallıyorlardı. Asker de onlara hiçbir şey yapmıyordu. Durum biraz böyleydi. Ama bunun bir tek sebebi vardı, tekrar terörün hortlamaması, siyasi görüşmelerin, müzakerelerin sonuca ulaşması. Meğer onlar alay ediyorlarmış.”